Waarom blijft mijn led verlichting branden na het uitschakelen?
Jouw led verlichting blijft na het uitschakelen zacht branden omdat je last hebt van lekstroom. Lekstroom ontstaat door de digitale schakelaar in de dimmers. De digitale schakelaars zijn nodig om continu de functie van de dimmer werkend te houden. Zo is deze bij slimme dimmers van belang om ten alle tijden commando’s te kunnen ontvangen vanuit de hub/bridge/app.
Led lampen/led spots met een gevoelige dimbare driver in de fitting reageren op dit kleine stroompje. Het nagloeien van de led lamp ontstaat dus door de combinatie van led dimmer en led lamp. De lekstroom kan variëren van 0,5W tot 0,7W. O.a. de slimme dimmers, de ECO-DIM.11 en de ECO-DIM.14 hebben een digitale schakelaar.
Lekstroom kan ook voorkomen bij een enkelpolige schakelaar. Deze sluit namelijk niet voor 100% de stroomtoevoer af. Hierdoor kan er een minimale spanning doorgegeven worden aan de led verlichting.
Moet je je zorgen maken wanneer je last hebt van lekstroom? Nee, dit lichten we hieronder toe!
Is lekstroom gevaarlijk?
Lekstroom is niet gevaarlijk. Het is namelijk geen defect in de dimmer of de lamp. Lekstroom is al wel langer een begrip in de elektra. Toch werd dit pas zichtbaar sinds het gebruik van led verlichting. Led verlichting heeft namelijk erg weinig stroom nodig om te branden waardoor een klein lekstroompje een led lamp al kan laten branden terwijl deze uit staat.
Echter kan het uiteraard wel erg vervelend zijn. Wanneer je de verlichting uitschakelt wil je natuurlijk gewoon dat de lampen ook daadwerkelijk uit zijn. Gelukkig zijn daar een aantal oplossingen voor die we graag met jou delen!
Hoe zorg ik ervoor dat mijn led lamp niet meer zwak blijft branden?
Lekstroom is op te lossen door een led dimstabilisator óf een nuldraad te plaatsen. Onderstaand leggen we beide opties uit.
De eerste optie die je hebt om ervoor te zorgen dat lekstroom verdwijnt is het plaatsen van een led dimstabilisator (ook wel ‘bypass’ genoemd). Een dimstabilisator dien je altijd zo dicht mogelijk bij de lichtbron te plaatsen. Je plaatst de dimstabilisator tussen de schakeldraad en de nuldraad. De dimstabilisator voorkomt dat de led lamp zal nagloeien.
Heb je meerdere led lampen of spots? Dan kun je de dimstabilisator in de inbouwdoos plaatsen.
Wanneer je gebruik maakt van een led module is het ook mogelijk om een nuldraad te plaatsen. Bij de ECO-DIM.10 Zigbee en ECO-DIM.10 Z-Wave haal je het blauwe brugje uit de dimmer en plaats je de nuldraad in de 3-poort. Bij de ECO-DIM.10 WiFi en de ECO-DIM.14 kun je de nuldraad direct in de 3-poort plaatsen. De geplaatste nuldraad zorgt er vervolgens voor dat de lekstroom ‘weglekt’.
- Zigbee, Touchlink
- Tot 250W LED
- MIN, MAX & Speed afstelling
- Fase afsnijding (RC)
- Z-Wave
- Tot 250W LED
- MIN, MAX & Speed afstelling
- Fase afsnijding (RC)
- WiFi
- 0-250W LED
- MIN, MAX & Speed afstelling
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
- 0-250W RC/0-150W RL LED
- MIN, MAX & Speed afstelling
- Zeer kleine inbouwdiepte (15mm)
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
Geen nagloeiende led verlichting meer
Kortom, heb je last van lekstroom? Maak je geen zorgen. Er zijn eenvoudige manieren om dit op te lossen en het is niet gevaarlijk. Heb je nog vragen over lekstroom of onze led dimmers? Neem gerust contact met ons op!
Laat een reactie achter
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd
0 reacties