Wat is het verschil tussen Fase afsnijding en Fase aansnijding?

Geschreven op 16-06-2023 / Geüpdatet op 23-08-2023

Wat is het verschil tussen Fase afsnijding en Fase aansnijding?

Je leest vaak de termen Fase aansnijding en Fase afsnijding, maar wat is precies het verschil? In dit artikel leg ik dit graag kort aan je uit!

Dimtechnieken

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar wat precies het verschil is tussen Fase aansnijding en Fase afsnijding valt in de praktijk reuze mee. Tegenwoordig zijn dimbare led lampen niet meer weg te denken. Zo maak je van jouw functionele verlichting in een handomdraai sfeervolle verlichting, maar wat is nou de beste keuze voor jouw dimbare lampen? Wat is het verschil en waar moet je op letten bij het kiezen van een led dimmer? Fase aan- en Fase afsnijding zeggen iets over op welke techniek de verlichting gedimd wordt. Hieronder worden beide dimtechnieken uitgelegd.

Fase aansnijding / Leading Edge (RL)

Deze techniek dimt omdat de stroomtoevoer korte en snelle pulsen afgeeft. Deze dimtechniek werd voorheen veel toegepast bij halogeen en gloeilampen. Omdat deze fase snelle en korte pulsen geeft ervaren we dit als gedimd licht. Een dimmer werkend met Fase aansnijding is geschikt voor ongeveer 30% van de dimbare ledverlichting.

In de afbeelding hieronder zie je de puls die telkens afgegeven wordt. Zoals je ziet wordt bij deze dimtechniek de puls elke keer afgesloten wanneer deze aan het begin door het nulpunt gaat. De stroom wordt dus vrij abrupt afgeknepen. Dit is hoe de stroomtoevoer loopt bij fase aansnijding.

fase afsnijding

 

Fase afsnijding / Trailing Edge (RC)

Bij deze dimtechniek heb je geen spanningspiek omdat deze niet wordt onderbroken. Hierdoor is de dimkwaliteit stabiel, geruisloos én vloeiend. Een dimmer werkend met Fase afsnijding is geschikt voor ongeveer 90% van alle dimbare led lampen.

Op de afbeelding hieronder zie je de puls die afgegeven wordt bij fase afsnijding. De stroom wordt aan het einde van de puls afgeknepen. Doordat dit aan het einde van de puls gebeurt (voordat deze de nuldoorgang passeert) wordt de stroom minder snel afgeknepen dan bij Fase aansnijding. Doordat dit minder abrupt gebeurt krijgen de componenten van de led lamp minder te verduren.

 

fase aansnijding

 

 

Welke Fase heb ik nu nodig voor mijn dimbare ledverlichting?

Je weet nu dat er twee soorten dimtechnieken bestaan (RL én RC). Op de verpakking van jouw dimbare led lamp of dimbare led trafo staat vermeld op welke techniek deze dimbaar is. Zodra je dit weet, kies je een led dimmer met dezelfde dimtechniek.

 

Wist je dat tegenwoordig 90% van alle dimbare led lampen in Nederland en België werken op Fase afsnijding (RC)?"

Angela - Ecobright

Fase aan-en afsnijding (RLC)

Kan je nergens terugvinden op welke fase jouw led lamp dimbaar is? Dan kun je kiezen voor een RLC dimmer. Deze dimmer is universeel en beschikt over beide dimtechnieken. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen welke led dimmer je nodig hebt, een RLC led dimmer is geschikt voor alle dimbare led lampen!

Led dimmer inbouw 0-300W | ECO-DIM.01
(87)
Led dimmer inbouw 0-300W | ECO-DIM.01
  • Voor alle afdekmateriaal
  • 0-300W/0-150W led
  • fase aan- en afsnijding
  • Kleine inbouwdiepte
49,95
Led dimmer module 250W | ECO-DIM.14
Led dimmer module 250W | ECO-DIM.14
  • Inbouw
  • Speed instelling
  • RLC (fase afsnijding & fase aansnijding)
  • MIN & MAX
34,95

 

Heb je toch nog vragen over de dimtechnieken Fase aansnijding en Fase afsnijding of een andere gerelateerde vraag? Wij helpen graag! Neem gerust contact met ons op per mail, telefoon, WhatsApp of bezoek onze showroom in Doetinchem. Of stel gewoon je vraag hieronder in een reactie!

Deel dit artikel:
Angela - Ecobright
Geschreven door
Angela - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

0 reacties