Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > Welke led spot moet ik kiezen?

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

Welke led spot moet ik kiezen?

“Welke led spot heb ik nodig voor mijn situatie?”

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Dan help ik je hier verder.

Sinds de introductie van led zijn er vele verschillende type led spots en de diversiteit blijft maar toenemen. Om jou meer duidelijkheid te geven en te helpen de juiste led spot te kiezen, schrijf ik dit korte en duidelijke artikel.

In dit artikel vind je led spots voor de volgende type ruimtes/doelen:
- Led spots voor woonkamer/restaurants/sfeerverlichting
- Led spots voor rest van het huis of andere (zakelijke) ruimtes
- Led spot voor ruimtes waar kleurweergave erg belangrijk is

In welke ruimte of waarvoor wil je de led spot gebruiken?

Led spots voor woonkamer/restaurants/sfeerverlichting

Voor sfeerverlichting is onze “Dim to warm” en “2200K” led spot uitermate geschikt. Beide hebben een extra warme lichtkleur. De Dim to warm bootst het effect na van halogeen. 2200K is de lichtkleur van kaarslicht of zacht gedimd halogeen.

Led spot dim to warm (2700K-1800K)

Deze led spot is de beste en mooiste in zijn soort. De lichtkleur is regelbaar warm wit. Dit betekent dat je in de hoogste lichtstand (100%) de lichtwarmte 2700K (normaal warm wit) hebt en des te meer je dimt, des te warmer het licht wordt (tot 1800K). Zo heb je in volle lichtstand goed normaal warm wit licht en kun je deze ten allen tijde dimmen tot echte sfeerverlichting.

De dimbaarheid is uitmuntend: tot maar liefs 0,5% met de EcoBright led dimmer fase afsnijding 0-150W. Daarom uitermate geschikt voor woonkamers, restaurants en andere ruimtes voor sfeerverlichting.

Led spot 2200K/flame

De led spot 2200K/flame geeft in alle dimstanden dezelfde lichtkleur. Dit betekent dat je zowel in de 100% lichtstand als in iedere andere dimstand de lichtkleur 2200K/flame hebt. Hoef je in de hoogste stand geen ‘witter’ licht? Dan is deze spot geschikt voor jouw sfeerverlichting. Ook als je geen dimmer op de led spots aansluit, heb je hiermee heerlijk extra warm licht.

De dimbaarheid is zeer goed: i.c.m. de led dimmer fase afsnijding 0-150W dimt deze spot tot 2,5% terug. Daarom uitermate geschikt voor woonkamers, restaurants en andere ruimtes waar je ook in volle 100% stand erg warm licht wilt.

Led spots voor rest van het huis of andere ruimtes

Voor alle andere ruimtes in huis of in een zakelijke ruimte is de lichtkleur 2700K het meest ideaal. Dit is een normaal witte lichtkleur en wordt verreweg het meest gebruikt, zowel thuis als zakelijk. Vergelijkend met halogeen is dit de lichtkleur van halogeen brandend op ongeveer 90%. Let wel op: hoe ver je ook dimt, de lichtkleur blijft altijd 2700K. Alleen de lichtintensiteit verandert.

Led spot 2700K (normaal warm wit) Basic

De led spot Basic is een prima led spot. Hij is dimbaar (tot 10%) en heeft een normaal warm witte lichtkleur. De lichtbundel is 90⁰ (dus brede spreiding van het licht) en is prijstechnisch het meest interessant.

Led spot 2700K (normaal warm wit) CRI90

De dimbare led spot 2700K CRI90 is een uitstekende led spot voor alle ruimtes thuis of zakelijk. De lichtkleur is normaal warm wit in iedere dimstand (ook met aan/uit-schakelaar te gebruiken). Ten opzichte van de Basic led spot heeft deze een aanzienlijk hogere kleurechtheid, kleinere lichtbundel, betere dimbaarheid, betere chip (COB) en mooier design (reflectietechniek).

Led spot voor ruimtes waar kleurweergave erg belangrijk is

Voor ruimtes waar met kleuren gewerkt wordt (kapsalon, kledingwinkel, meubelzaak, badkamer, uitlichten schilderij, etc.) is een zo hoog mogelijke CRI (kleurechtheid/Ra-waarde) nodig.

Led spots hebben normaliter een CRI-waarde van rond de 80. Vaak is het zo des te warmer de lichtkleur des te lager de CRI-waarde. Een koude lichtkleur en/of hoge CRI-waarde is dus erg belangrijk. In ons assortiment vind je 3 type led spots geschikt voor ruimtes waar kleurechtheid hoge prioriteit heeft.

Led spot 2700K (normaal warm wit) CRI90

Geeft normaal warm wit licht en heeft een hoge waarde van CRI90. Deze lichtkleur en CRI-waarde blijven in iedere dimstand gelijk. Normale lichtbundel (30⁰-36⁰).

Led spot dim to warm (2700K-1800K)

Geeft in de 100% lichtstand normaal warm wit licht met een waarde van CRI96. Dit is extreem hoog. Let wel, des te verder je dimt des te warmer het licht (en lagere CRI). Normale lichtbundel (30⁰-36⁰).

Led spot COB 4000K/wit

Dankzij de koude lichtkleur worden de kleuren zo echt mogelijk weergegeven. De lichtkleur is 4000K. Dit betekent een helder witte lichtkleur zónder blauwe gloed. Wil je toch nog kouder licht (hogere Kelvin-waarde)? Dan krijg je iets een blauwe gloed door het licht. Brede lichtbundel (90⁰).

Dimbaar of niet dimbaar?

Bij een led spot staat altijd specifiek aangegeven of deze dimbaar is of niet. Bij EcoBright zijn alle GU10 led spots dimbaar. Zo kun je deze zowel met een led dimmer als met aan/uitschakelaar bedienen.

Dimbare led spot gebruiken op een aan/uitschakelaar?
Dan kan dat gerust. Iedere dimbare led spot kan zowel op een led dimmer als op iedere aan/uitschakelaar gebruikt worden.

Niet-dimbare led spot toch dimbaar gebruiken?
Dat gaat helaas niet. Indien er geen “dimbaar” of “dimmable” op de led spot of verpakking staat aangegeven, is het niet mogelijk om dit led spotje te dimmen.

Dimbare led spot dimmen?
Dat kan. Sluit jouw dimbare led spots dan wel aan op een led dimmer voor optimale dimbaarheid en levensduur. Er bestaan 2 type led dimmers, waarbij ±90% van alle led lampen op de “led dimmer fase afsnijding 0-150W” werkt. Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar mijn blogartikel “Welke led dimmer heb ik nodig?”.

 

Kan ik je verder nog helpen bij de keuze voor een led spot?
Stel gerust jouw vraag hieronder, mail/bel of vul ons contactformulier in.
Onze adviseurs en ik helpen je graag!
Terug
Producten uit dit artikel
GU10 led spot 2700K/warm wit 5 Watt

5W=50W, Niet-dimbaar, Reflectielens, 40⁰ bundel, 2700K/wa

€ 6,95 € 4,95 (incl. 21% BTW)
GU10 led spot dimbaar 2700K/warm wit 5W - Basic

5W=50W, Dimbaar tot 5%, Reflectielens, 60⁰ bundel, 2700K/

€ 9,95 € 5,95 (incl. 21% BTW)
GU10 led spot dimbaar 4000K/wit 5W - Basic

5W=50W, Dimbaar tot 5%, Reflectielens, 60⁰ bundel, 4000K/

€ 9,95 € 5,95 (incl. 21% BTW)
GU10 led spot dimbaar 2200K/flame 5W - Pro

5W=50W, Dimbaar tot 0%, Reflector, Hoge kleurweergave, 36

€ 14,95 € 9,95 (incl. 21% BTW)
GU10 led spot dimbaar 2700K/warm wit 5W - Pro

5W=50W, Dimbaar tot 0%, Reflector, Hoge kleurweergave, 36

€ 14,95 € 9,95 (incl. 21% BTW)
uitverkocht.png
GU10 led spot dimbaar dim to warm 5W - Pro

5W=50W, Dimbaar tot 0%, Reflector, Hoge kleurweergave, 36

€ 16,95 € 12,95 (incl. 21% BTW)
Uitverkocht
Reacties

Reactie geplaatst op 09 mrt 2019 door j.e.m. akkermans

Mevrouw, mijnheer,Wij hebben halogeenspots met twee scherpe puntjes (type GU5.3 (?)) met trafo.DimbaarDoor welke led-spots en dimmers kunnen we die vervangen?Voor huiskamer/keukenEn wat kosten ze?Dank voor uw advies!Vriendelijke groet,J.E.M. Akkermans(Mann.)

Reactie geplaatst op 12 mrt 2019 door Martijn - EcoBright

Beste j.e.m. Akkermans, U kunt uw huidige installatie beter vervangen door een 230V GU10 ledspot installatie. U heeft dan geen externe drivers meer nodig, er is meer keus in led spots en lichtkleuren en de dimbaarheid is beter. Alle GU10 spots in ons assortiment zijn perfect dimbaar, met uitzondering van de niet dimbare basic led spot. U kunt dan het beste een led dimmer toepassen met een fase afsnijdende dimtechniek. https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-inbouw-fase-afsnijding-0-150w-basic/ Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 01 dec 2019 door Hnas Jager

Ik ben op zoek naar vervanging van 20W halogeen GU5.3(?). Deze zitten in een inbouw, dus platte) reflector

Reactie geplaatst op 02 dec 2019 door EcoBright - Mark-Jan

Goedemiddag Hans. Bedankt voor uw vraag. Helaas voor hebben wij die lampjes niet meer in ons assortiment. U zult dus elders opzoek moeten gaan naar deze led lampjes. Let wel op dat u altijd de huidige halogeentrafo vervangt voor een led trafo. Anders zullen de lampjes gaan knipperen of fluctuaties laten zien. De aan/uit trafo vind u hier https://www.ecobright.nl/led-driver-trafo/led-trafo-12v-0-30w/ en de dimbare trafo vind u hier https://www.ecobright.nl/led-driver-trafo/led-driver-trafo-12v-dimbaar-0-25w/.Mocht u nog verdere vragen stuur dan gerust een mail naar info@ecobright.nl.Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 30 dec 2019 door S v Maanen

Beste Mevr./Mr.,Ik vraag mij af of we een GU10 LED spot waar 50W (oude wattage)/4,6W kunnen plaatsen in een fitting waar voorheen een halogeen lamp in zat van 40W? Of kan dit niet en moeten we voor de 35W gaan? Of maakt dat niet uit aangezien het wattage vele malen lager ligt bij de LED lamp dan bij een halogeen spot?

Reactie geplaatst op 31 dec 2019 door Martijn - EcoBright

Beste S.V. Maanen, U kunt dan het beste een 50W halogeen vervanger toepassen als u niet wil inleveren op het aantal lumen dat u gewend bent. Halogeen lichtbronnen zetten bijna 90% om in warmte en 10% in licht, Bij led verlichting is dit net andersom. U kunt dus gerust een 5W GU10 led spot toepassen ter vervanging. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 02 jan 2020 door S v Maanen

Beste Mevr./Mr.,Ik vraag mij af of we een GU10 LED spot waar 50W (oude wattage)/4,6W kunnen plaatsen in een fitting waar voorheen een halogeen lamp in zat van 40W? Of kan dit niet en moeten we voor de 35W gaan? Of maakt dat niet uit aangezien het wattage vele malen lager ligt bij de LED lamp dan bij een halogeen spot?

Reactie geplaatst op 02 jan 2020 door EcoBright - Mark-Jan

Goedemiddag. Als er op dit moment een 50W halogeen in een fitting zit, kunt u daar gerust een 4.6W led lamp voor plaatsen. Voorheen stond er vaak een MAX wattage bij i.v.m. met de warmte die van een lamp af kwam en de bekabeling aan de binnenkant van de armatuur. LED wordt een stuk minder warm en kan daardoor prima geplaatst worden.Succes ermee, en een fijne dag nog.Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 06 sep 2020 door Bert Swinnen

Wélke led spot kan in het beste gebruiken bij een bewegingssensor?Mvg

Reactie geplaatst op 07 sep 2020 door Mark-Jan - EcoBright

Dag Bart. Voor het gebruik van een bewegingssensor maakt het niet uit welke spot u kiest. Zo'n sensor doet namelijk niks meer dan bij beweging het stroom inschakelen waardoor de spots aangaan. Als het een 230V systeem betreft kunt u zelf kijken welke spots het beste passen bij uw voorkeur. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 21 jan 2021 door Rien

Ik heb 4 halogeen inbouwspots in het plafond met een gekleurde glazen ring, 12V 50W GU5,3. dimbaar.Deze wil ik vervangen door led.Als ik de lampen en Trafo’s vervang door GU 10 lampen moet ik, neem ik aan, ook nieuwe fittingen plaatsen.Graag info.

Reactie geplaatst op 22 jan 2021 door Martijn - EcoBright

Beste Rien,Dat klopt inderdaad. de fittingen zullen dan vervangen moeten worden door GU10 fittingen, naast het vervangen van de fittingen is het ook belangrijk dat u de trafo verwijdert en de bedrading rechtstreeks op 230V aansluit met degelijke lasklemmen of kabelverbinders. Als u wilt blijven dimmen dan zal de dimmer ook vervangen moeten worden voor een inbouw led dimmer die goed met de dimbare GU10 spots combineert. Neem gerust contact met ons op voor licht en dim advies.Met vriendelijke groet,Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 21 okt 2021 door Charissa

Goedemorgen, Ik wil graag verlichting voor mijn spots die echt super zacht aan zouden kunnen. In ons vorige huis kon dit met halogeen niet zacht genoeg met een kleine wattage. Welke led-verlichting kan ik het best hiervoor aanschaffen?Alvast vriendelijk bedankt.Met vriendelijke groeten,Charissa

Reactie geplaatst op 21 okt 2021 door Martijn - EcoBright

Hallo Charissa, als u spotjes zoekt die weinig licht geven en daarnaast erg sfeervol warm licht geven dan kunt u het beste de 1W GU10 spotjes in de lichtkleur 2200K of 2700K toepassen. de spotjes zijn gewoon op een normale aan/uit schakelaar aan te sluiten. Met vriendelijke groet, Martijn

Reactie geplaatst op 20 nov 2022 door jamie vaessen

Hallo, Ik heb een viertal spots philips GU10 30W 2800K 20gr die ik zou willen vervangen naar LED ,alleen mijn spots hebben een kleinere diameter dan standaard, welke LED spots raden jullie aan.Ze hoeven niet dimbaar te zijn

Reactie geplaatst op 21 nov 2022 door Mark-Jan - Ecobright

Goedemiddag. Bedankt voor je vraag. Ik denk dat je op dit moment de 35mm spot hebt. Klopt dat? Die vind je hier -->https://www.ecobright.nl/led-spot-gu10/dimbare-led-spot-gu10-35mm-mr11-2700k-warm-wit/. Deze zijn standaard dimbaar, maar kunnen altijd in een aan/uit situatie worden gebruikt. Mochten er nog verdere vragen zijn, stuur dan gerust een mail naar info@ecobright.nl. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - Ecobright

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.