Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > Hoe kan ik een inbouw led dimmer aansluiten?

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

Hoe kan ik een inbouw led dimmer aansluiten?

geplaatst op door in Led dimmen, Installatie

In dit artikel vind je het Stappenplan voor het aansluiten van de inbouw led dimmer.

Hierin wordt o.a. uitleg gegeven over:

-          Bedrading aansluiten, in het geval van 1 dimmer en bij wisselschakeling
-          Led dimmer afstellen op jouw led lampen, voor stabiel licht & optimale dimbaarheid
-          Afdekmateriaal bevestigen op de led dimmer, zowel met ECODIM als alle andere merken afdekmateriaal

Juiste dimmer kiezen

Allereerst is het van belang dat je de juiste dimmer voor jouw led lampen hebt. Dit houdt in dat je bewust dient te kiezen voor een led dimmer fase aansnijding of led dimmer fase afsnijding. Dit om zoemende of knipperende led lampen te voorkomen. Weet je niet welke led dimmer jouw led verlichting nodig heeft? Lees dan ons artikel ‘Welke led dimmer heb ik nodig?’.

Heb je de juiste dimmer voor jouw led lampen? Lees dan verder voor het aansluiten van de led dimmer.

Stappenplan led dimmer installeren

Stap 1: Verwijder de dimmerknop en het afdekraam

Pak met jouw beide vingers de ronde draaiknop vast en trek deze van het afdekraam af. Deze kan een beetje klem zitten, maar je kunt er gerust aan trekken. Je hoeft niet bang te zijn dat deze afbreekt. Er is geen gereedschap voor nodig.

Vervolgens draai je met de vingers of met een tang het moertje en ringetje los om tot slot het afdekraam van de dimmer te verwijderen.

Stap 2: (Alleen van toepassing op ECODIM.01/fase aansnijding) Tel het wattage van de totaal aangesloten verlichting op en stel de jumpers in volgens de jumperinstellingen.

Tel het totale vermogen (wattage) van de aangesloten led lampen op. Pas vervolgens de jumpers hierop aan, zoals in het schema op de linker afbeelding weergegeven. De jumpers kun je met jouw vingers, een tangetje of pincet eruit trekken en op de juiste positie plaatsen.

led-dimmer-jumperinstellingen

Stap 3: Schakel de elektriciteit uit. Vervolgens led dimmer aansluiten volgens ‘Aansluitschema’.

Zorg er altijd voor dat de elektriciteit tijdens de installatie is  uitgeschakeld.

Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).

Zet de bedrading vast door de schroefjes vanuit de bovenkant van de dimmer aan te draaien.

led-dimmer-aansluitschema

 

- Wil je de led dimmer in wisselschakeling/hotelschakeling gebruiken?
Dat kan. Je kunt wisselschakeling gebruiken met 1 led dimmer en 1 aan/uitschakelaar. Plaats de stroomdraad in de “L” en de 2 schakeldraden in de 2 middelste vakjes. Ter illustratie zie het aansluitschema voor wisselschakeling (links).

- Heeft jouw bedrading een andere kleur?
Schakeldraad: Zwart = Stroomdoorvoer vanaf dimmer naar het lichtpunt
Fasedraad: Bruin (tegenwoordig) of groen (vroeger) = Constante stroom
Nuldraad: Blauw (tegenwoordig) of rood (vroeger) = Stroomafvoer. Niet op dimmer aansluiten
Aardedraad: Geel+Groen (tegenwoordig) of grijs (vroeger). Niet op dimmer aansluiten.

- Heb je 3 of 4 draden?
Je hebt altijd een stroomdraad (bruin/groen) en een schakeldraad (zwart). Het kan voorkomen dat er meer dan 2 draden uit de muur komen. In het geval van 2 stroomdraden sluit je beide in de “L” aan of verbind je beide stroomdraden met elkaar (d.m.v. een lasklem). Bij 2 schakeldraden sluit je beide in de 2 middelste vakjes (golfje + pijltje) aan. Heb je nog een andere kleur draad? Raadpleeg dan een installateur.

Stap 4: Installeer de led dimmer in de inbouwdoos. Dit kan met schroeven of met de inbouwklemmen.

Plaats de dimmer in de inbouwdoos. Heb je een inbouwdoos met schroefgaten? Bevestig dan de dimmer met schroeven. Heb je een inbouwdoos zonder schroefgaten? Draai dan aan de inbouwklemmen van de dimmer om deze in de inbouwdoos te klemmen.

Is de inbouwdoos te smal voor de led dimmer? Verwijder dan de inbouwklemmen om meer ruimte te creëren.

Stap 5: Schakel de elektriciteit weer aan. Zet de aangesloten lampen aan met de dimmer as. Stel nu de dimbaarheid af met (FINE en) COARSE.
ECODIM.01/fase aansnijding beschikt over FINE & COARSE.
ECODIM.02 & ECODIM.03/fase afsnijding hebben alleen COARSE.

Draai de dimmer as zo ver mogelijk naar links (minimale lichtoutput). Draai vervolgens met een kleine schroevendraaier de COARSE potmeter zo ver mogelijk naar links om de led lampen verder te dimmen. Stop met draaien op het punt vóórdat het licht onstabiel wordt. Tot slot kun je (bij de ECODIM.01) de dimbaarheid verfijnen met de FINE.

Dankzij deze potmeters kun je de optimale dimbaarheid en lichtstabiliteit van jouw led lampen instellen. Je hoeft dit eenmalig af te stellen, mits je dezelfde led lampen aangesloten houdt.

- Is het licht niet helemaal stabiel? Draai dan iets terug met de FINE of COARSE meter.
- Geeft de verlichting een echt stroboscoopeffect? Dan heb je waarschijnlijk een led dimmer ‘fase aansnijding’ (R.L) geïnstalleerd op led lampen werkend met ‘fase afsnijding’ (R.C), of juist andersom. Kies altijd de led dimmer passend voor jouw led lampen. Lees hier meer over het kiezen van de juiste led dimmer.

Stap 6: Plaats het afdekraam en de dimmerknop op de dimmer.

Monteer tot slot het afdekmateriaal op de led dimmer. Dit kan het meegeleverde afdekmateriaal (afdekraam en dimmerknop) zijn, maar je kunt ook jouw eigen afdekmateriaal gebruiken. Je kunt namelijk ieder ander merk afdekmateriaal op deze led dimmer bevestigen.

Passende merken afdekmateriaal op deze led inbouwdimmer.

- Berker by Hager
- Busch-Jaeger
- Gira
- JUNG
- Merten by Schneider
- Niko
- PEHA

De led dimmer wordt geleverd incl. 2 hulpstukjes. Voor Busch-Jaeger gebruik je het verdikkingsknopje en het ijzeren plaatje. Voor Niko heb je alleen het ijzeren plaatje nodig. Dit staat tevens duidelijk omschreven in de installatiehandleiding.

ecodim-onderdelen-voor-alle-merken-afdekramen

Stap 7: Je bent klaar. Geniet van jouw dimbare led sfeerverlichting!

Heb je na bovenstaande te hebben opgevolgd nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Het originele artikel van 06-11-2014 is herschreven op 13-10-2017
Terug
Producten uit dit artikel
Led dimmer inbouw 0-150W | ECO-DIM.02

Voor alle afdekmateriaal, inbouw, 0-150W led, 230V, fase af

€ 69,95 € 49,95 (incl. 21% BTW)
Led dimmer inbouw 0-500W | ECO-DIM.03

Voor alle afdekmateriaal, inbouw, 0-500W led, fase aan- en

€ 99,95 € 59,95 (incl. 21% BTW)
Reacties

Reactie geplaatst op 04 apr 2015 door Wim

Wisselschakeling: Kan men 1 dimmer gebruiken icm met een gewone wisselschakelaar?

Reactie geplaatst op 07 apr 2015 door Jorien - EcoBright

Beste Wim, Ja, u kunt 1 dimmer gebruiker in combinatie met een gewone wisselschakelaar bij wisselschakeling. Het maakt niet uit of u bij wisselschakeling 2 dimmers of 1 dimmer en 1 normale aan/uit-schakelaar gebruikt. Het aansluitschema van wisselschakeling vindt u hierboven in Stap 6 en in de bijgevoegde handleiding van de dimmer. Vriendelijke groeten, Jorien

Reactie geplaatst op 09 nov 2015 door Henk

Ik heb 5 ledlampen van 3 W op 'n dimmer aangesloten. Dimmer is 'n RL dimmer voor 6 - 60 W. Dit werkt niet. ik kan er wel 5 x halogeen van 25 W mee dimmen. Wat is er fout aan de dimmer.?

Reactie geplaatst op 10 nov 2015 door Jorien - EcoBright

Beste Henk, 1) Is de dimmer die u gebruikt wel een led dimmer? De techniek van traditionele dimmers verschilt namelijk van led dimmers. 2) Het is van belang na te gaan of uw led lampen op fase aansnijding of fase afsnijding werken. Als u dat weet, kunt u de juiste led dimmer kopen. (Wij hebben in ons assortiment zowel een fase aansnijdende als fase afsnijdende led dimmer. Zie de categorie "Led dimmers".) Vriendelijke groeten, Jorien (EcoBright)

Reactie geplaatst op 09 jan 2016 door senai

Beste,Ik heb 6 Dimbare led spots gekocht en elke met 6W. Ik heb dimbare schakelaar van niko 310-01900. Het probleem dat ik heb is dat de led verlichten niet volledig worden gedempt. Hebben jullie misschien ook ervaring met zo dimmer? Ik heb ook jullie dimmer goed gezien en lijkt mij gemakkelijker om te instellen dan dit van niko.

Reactie geplaatst op 22 jan 2016 door Jorien - EcoBright

Beste Senai, allereerst mijn excuses voor deze late reactie. Als antwoord op uw vraag: De mate van dimbaarheid van led lampen heeft zowel met de led lampen als met de led dimmer te maken. Allereerst moet er een goede dimbare driver in de lamp zitten. Daarnaast zit er tussen dimmers een verschil in maximale dimbaarheid. Het grote voordeel van de EcoBright led dimmer is dat deze meerdere afstelmogelijkheden heeft, voor zowel de meest mogelijke dimbaarheid van uw lampen (maximale dimbaarheid) als stabiliteit van het licht. Zo voorkomt u dat uw led lampen gaan knipperen. Wij hebben geen ervaring met de niko 310-01900 dimmer. Wel zie ik online dat deze 1 afstelmogelijkheid heeft, waar onze dimmer er 3 heeft. Vriendelijke groeten, Jorien (EcoBright)

Reactie geplaatst op 02 feb 2016 door Wil van Cleef

Hallo,Ik ben op zoek naar een opbouwdimmer.

Reactie geplaatst op 03 feb 2016 door Nick - EcoBright

Beste Wil, wij hebben standaard geen opbouwdimmers. Er zijn wel opbouwsets welke gewoon op onze inbouwdimmer passen. U kunt hiervoor het beste even naar de bouwmarkt gaan. Alle afmetingen van onze dimmer staan op de productpagina weergegeven. Groeten, Nick (EcoBright)

Reactie geplaatst op 21 feb 2016 door Danny

Beste, Ik heb op 3 plaatsen een schakelaar staan om een lichtpunt aan/uit te doen.Kan ik 1 schakelaar vervangen door een led dimmer of is het zo dat ik deze alle 3 dan moet vervangen door een led dimmer ?

Reactie geplaatst op 22 feb 2016 door Nick - EcoBright

Beste Danny, Door de wisselschakeling kunt u de dimmer in combinatie met schakelaars gebruiken. Dit is dus geen enkel probleem. Het is zelfs beter om de dimmer met een schakelaar te gebruiken dan met een tweede of derde led dimmer. Dit werkt namelijk niet optimaal. Het aansluitschema zit bij de dimmer in het doosje.

Reactie geplaatst op 12 mrt 2016 door Adrie oerlemans

Kan ik zoals in het voorbeeld schema (hotel schakeling) willekeurig een van de twee dimmers vervangen door een wisselschakelaar??

Reactie geplaatst op 15 mrt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Adrie, Sorry voor onze late reactie. Gisteren hadden wij helaas geen internet op het bedrijf (storing). U kunt de dimmer gewoon aansluiten met aan de ene kant een dimmer en de andere kant een schakelaar. Dit werkt ook het beste. Dit werkt zelfs beter dan aan twee kanten een dimmer. Groeten, Nick

Reactie geplaatst op 16 mei 2016 door Michel verwimp

Beste,Ik heb een led armatuur van 8x4,5w.Op de verpakking staat dimmable.Hoe weet ik of de leds fase aansnijdend of fase afsnijdend zijn of heeft dit geen belang voor het type dimmer?

Reactie geplaatst op 11 jul 2016 door Rob

Wat is de beste plek voor de dimmer in een wisselschakeling met 1 dimmer en 1 schakelaar? Dimmer achter de fase of voor de lamp (dus achter de twee schakeldraden)?

Reactie geplaatst op 12 jul 2016 door Nick - EcoBright

Beste Rob, bedankt voor uw bericht. We gaan u even een schema opsturen ter verduidelijking. Groeten, Nick - EcoBright

Reactie geplaatst op 11 aug 2016 door Remon

Hallo,Zijn jullie dimmer universeel en de bediening om te ruilen door een ander merk. Ik krijg wcd's van peha met daarnaast een dimmer. Dus.onder een 3-voudig afdekraam.Vriendelijke groet, Remon.

Reactie geplaatst op 12 aug 2016 door Nick - EcoBright

Beste Remon, U zou dan onze dimmer kunnen gebruiken maar u moet dan een PEHA dimmerknop aanschaffen. De nieuwe PEHA series hebben aan de achterkant een plastic randje (dient nergens voor, stukje productbescherming) zitten, deze moet u er even afhalen dan kunt u de afdekplaat gewoon gebruiken op onze dimmer. Onze dimmers zijn te gebruiken op de meeste led lampen. We hebben twee soorten led dimmers. Namelijk een fase aansnijdende dimmer en een fase afsnijdende led dimmer. Wanneer u de lampen niet bij ons heeft gekocht is het raadzaam om even contact te zoeken met uw lampen leverancier om dit na te vragen. Wij wensen u alvast een prettig weekend! Vriendelijke groeten, Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 18 aug 2016 door Michael Van Bercklaer

Na omzwervingen via BTicino en Niko dimmers, eindelijk een dimmer die gewoon werkt! Geen flikkerende LED's meer en werkt perfect in combinatie met een wisselschakeling. Top!!

Reactie geplaatst op 19 aug 2016 door Nick - EcoBright

Beste M. van Bercklaer, bedankt voor uw feedback, we zijn zelf ook zeer content met deze dimmer. Vriendelijke groeten en wellicht tot een volgende keer! Nick - EcoBright

Reactie geplaatst op 28 sep 2016 door rObin

Kan deze ook geplaatst worden in een Niko afdekplaat ?

Reactie geplaatst op 29 sep 2016 door Nick - EcoBright

Beste Robin, helaas nog niet. We zijn hier mee bezig en krijgen aan het einde van dit jaar (over een week of 8/10) twee nieuwe led dimmers met een compleet eigen design waar WEL een NIKO afdekplaat op past. Maar voor nu hebben we deze helaas nog niet. Vriendelijke groeten, Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 02 okt 2016 door Cheung

Ik heb een afsnijdende LED dimmer gekregen. Deze bevat geen jumpers, maar wel een potmeter bij COURSE. Ik had een vraagje. Ik heb bij mijn slaapkamer (nieuwbouw) een bestaande eenpolige schakelaar met twee bruine draden en een zwarte. De reden waarom er een extra bruine draad aanwezig is, is omdat de loopt van mijn schakelaar naar een wandcontactdoos die onder de schakelaar zit. Waarom er voor deze constructie gekozen, weet ik niet. Echter, in de dimmer is er maar 1 L ingang. Nu heb ik van iemand begrepen dat je de twee bruine draden moet uitlassen zodat je maar 1 bruine draad overhoudt. Klop dit en hoe doe je dit? Of kun je geforceerd twee bruine draden in 1 L ingang stoppen? En kun je de X ingang ook gebruiken?

Reactie geplaatst op 03 okt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Cheung, we hebben dit een keer eerder ergens gezien en u kunt de stroomdraden naast elkaar in de dimmer steken, eentje in de L en eentje in de ingang daar direct rechts naast. Het golfteken met een pijltje erdoor. Dan zou het gewoon moeten werken. Mocht het niet zo zijn dan kunt u even direct contact met ons opnemen. info@ecobright.nl groeten, Nick - EcoBright.nl

Reactie geplaatst op 03 okt 2016 door Cheung

Beste Nick,Bedankt voor jouw reactie. Oke, als ik goed begrijp moet de bruine draad die loopt van de centrale doos naar de schakelaar nu gaan lopen van de centrale doos naar L1 en de tweede bruine draad die loopt van de schakelaar naar de wandcontactdoos (bij veel woningen loopt deze van centraal doos direct naar wandcontactdoos) en functioneert als een doorgeefdraad naar de wandcontactdoos nu lopen van eerste golfje met pijl rechtsomhoog naar wandcontactdoos. De zwarte draad die loopt van de LED lamp naar de schakelaar (via de centrale doos) moet nu dus lopen van de LED lamp naar de twee golfje met pijl rechtsomhoog (via de centrale doos). Ik ga dit morgen even uitproberen. Kijken of het eerste golfje met pijl rechtsomhoog van deze LED dimmer ook stroom kan 'doorgeven' naar mijn wandcontactdoos.

Reactie geplaatst op 04 okt 2016 door Cheung

Helaas werkt bij het aansluiten van de dimmer mijn stopcontacten niet. De dimmer werkt overigens wel goed. Ik heb ook geprobeerd om de tweede bruine draad in de tweede golfje te stoppen in plaats van de eerste, maar dit hielp ook niet. Aangezien ik heel weinig ruimte meer hebt in de inbouwdoos door de vrij grote omvang van de dimmer, is uitlassen niet mogelijk. Ik denk dat op zoek moet gaan naar een dimmer met twee L ingangen.

Reactie geplaatst op 05 okt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Cheung, jammer dat het niet helemaal past (omdat de dimmer zelf wel werkt). We kunnen u helaas ook geen ander advies geven voor deze situatie. Wanneer u de dimmer wilt retourneren kan dat onder in de website via de pagina "Retourneren". Wellicht tot een volgende keer. Groeten, Nick -EcoBright

Reactie geplaatst op 07 okt 2016 door Cheung

Beste Nick, Na flink wat draden kortknippen, strippen en buigen is er toch een net beetje ruimte over voor mijn kleine lasklem in de inbouwdoos. En mijn stopcontacten werken nu!

Reactie geplaatst op 14 jan 2017 door Frans Klijn

Voor mijn 5 dimbare led-lampjes heb ik een 220V-12V trafo. Deze lampjes wil ik dimmen met een inbouw dimmer vòòr de trafo. Kan dit en wat raden jullie aan?

Reactie geplaatst op 15 jan 2017 door Nick - EcoBright.nl

Beste F. Klijn, Dan moet u trafo/driver een dimbare driver zijn. De dimmer die het beste werkt met een driver /12V lampen is de fase afsnijdende dimmer. Het gaat om onderstaande dimmer. https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ maar u heeft dan wel een dimbare driver nodig. Wij kunnen u het echter niet 100% beloven. Mocht het niet werken dan kunt u het product natuurlijk altijd binnen 30 dagen aan ons retourneren. Groeten, Nick

Reactie geplaatst op 16 jan 2017 door Johannes

Handige site! Ik ga meteen aan de slag met het plaatsen van led downlight -- ervan uitgaande dat het plaatsen van downlight niet veel anders is dan die van een led dimmer

Reactie geplaatst op 21 jan 2017 door Ivo

Geachte,als ik jullie dimmer in een kring met 2x wissel en 1x kruisschakelaar zet ( 3 schakelaars voor 1 lamp) , en ik vervang 1 wissel door jullie dimmer. Wat gebeurt er dan als de dimmer af staat en ik wil met de andere schakelaar het licht aandoen? mvgIvo

Reactie geplaatst op 31 jul 2017 door Ben B.

Ik heb 6 smartspot dimbare ledlampen van Philips.Elke lamp heeft een eigen trafo/driver. Ik heb hier een klik aan klik uit schakelaar op gezet. Na 10 min. gingen de lampen uit. De schakelaar was warm en kapot.Welke dimmer, wel of niet met kaku, kan ik gebruiken om deze lampen te dimmen.

Reactie geplaatst op 01 aug 2017 door Nick - EcoBright

Beste Ben B, Ik denk dat u het beste een fase afsnijdende dimmer kunt gebruiken. Deze dimmers werken het beste op Philips lampen en met laagspanningslampen met een eigen trafo/driver. Deze dimmer zou dus gewoon goed moeten werken. Let er wel op dat u niet teveel vermogen op de dimmer aansluit. Onze dimmer ga tot 150W op worden aangesloten. Mocht u verder nog vragen hebben kunt u deze stellen via info@ecobright.nl. Vriendelijke groeten Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 02 aug 2017 door Niels

Ik was op zoek naar een LED Dimmer en kwam deze uitleg tegen. Ik besloot dan maar om deze aan te kopen. De uitleg heeft enorm goed geholpen - het werkt top!!Dank!

Reactie geplaatst op 03 aug 2017 door Jorien - EcoBright

Hallo Niels, dat is fijn om te horen. Veel plezier van uw led dimmer! Vriendelijke groeten, Jorien - EcoBright

Reactie geplaatst op 29 aug 2017 door Robbert

Graag ik wil ik mijn huidige plafond lampen van 220V ombouwen naar een 12V LED strip van 10 meter. Er zitten nu 2 hotel schakelaars tussen, maar ik wil dus graag mijn LED strip dimmen maar dan moet ik dus 220V omvormen naar 12V… Wat moet ik dus bij u in het winkelmandje leggen om deze verbouwing te kunnen afronden. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Reactie geplaatst op 30 aug 2017 door Nick - EcoBright

Beste Robbert, Dan moet u eigenlijk bij uw leverancier van de strip vragen of deze een DIMBARE omvormer/trafo heeft. Deze trafo's zijn vaak het beste te dimmen met een fase afsnijdende led dimmer. Dat is deze: https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ wij verkopen de bijbehorende dimbare trafo's helaas niet. Groeten, Nick - EcoBrihgt.

Reactie geplaatst op 28 okt 2017 door John

Ik heb een led lamp van 3.5 watt, deze wil ik dimmen. Toen ik deze dimmer aankocht was de specificatie dat deze vanaf 0 watt werkte. Nu blijkt de dimmer niet te dimmen. Wat doe ik fout?

Reactie geplaatst op 30 okt 2017 door Nick - EcoBright

Beste John, U heeft gekeken naar het minimale vermogen van de dimmer. Dat is al een goed beginpunt. Daarnaast moet u ook nog kijken of de led lampen die u gebruikt wel dimbaar zijn. NIet alled led lampen zijn standaard namelijk dimbaar. Wanneer de lampen direct beginnen te knipperen wanneer u de dimmer begint terug te draaien dan zal het waarschijnlijk gaan om een niet dimbare led lamp. Wanneer het wel duidelijk staat aangegeven dat het om een dimbare led lamp gaat dan kan het ook nog zijn dat u een verkeerde led dimmer heeft. Er zijn namelijk twee type led dimmers. Fase aansnijdende dimmers en fase afsnijdende dimmers. Onze ervaring is dat de fase afsnijdende dimmer op de meeste verschillende led lampen beter werkt. U kunt ons ook even een e-mail sturen van het doosje van de lamp en het merk. Wellicht dat wij het al weten of er even naar kunnen kijken. Groeten - Nick

Reactie geplaatst op 16 nov 2017 door Leon Aldewereld

Gaarne enig advies, voordat ik dimmers en led spots aanschaf. Ik ben bezig om badkamer te verbouwen en wil alle verlichting in de badkamer op een aanuit dimbare knop zetten. Ook wil ik verschillende sterkte van LED op verschillende plaatsen hebben. Bijv boven was tafel meer licht dan boven bad of in kast. Is dat mogelijk en wat moet ik daarvoor hebben?

Reactie geplaatst op 16 nov 2017 door Nick - EcoBright

Beste Leon Aldewereld, U kunt het beste kiezen voor deze led inbouwspot in combinatie met ons led dimmer. https://www.ecobright.nl/led-spot-gu10/dimbare-led-inbouwspot-cri90-cob-gu10-warm-wit-5w/ met bijpassende led dimmer https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ deze zijn perfecte te dimmen. Deze spots zijn gekozen omdat ze een hoge kleurechtheid hebben en de kleuren dus goed en realistische worden weergegeven.

Reactie geplaatst op 04 dec 2017 door Piet

Ik heb een armatuur met 5 led lampen type Globe L232002-23 amber 4W=35W 330lm warm white.Wie kan mij helpen welke type led dimmer ik daarvoor nodig heb. Fase afsnijding of fase aansnijding?Alvast dank voor eventuele hulp / reacties

Reactie geplaatst op 05 dec 2017 door Nick - EcoBright

Hoi Piet, Bedankt voor je reactie. De filament lampen zijn over het algemeen het beste te dimmen met een fase afsnijdende dimmer.https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ Dit is overigens ook de dimmer waar de meeste verschillende soorten led lampen op werken. Vriendelijk groeten, Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 07 mrt 2018 door ingrid

ik heb de fase afsnijding dimmer geplaatst in de huiskamer waar 2 lichtpunten op uitkomen.er komen uit de muur 2 zwarte draden van boven,deze geplaatst in de golfjes en een bruine draad van boven uit de muur en nog een bruine draad die naar beneden loopt.op alle manieren geprobeerd,nu zelfs met een lasklem tussen de 2 bruine draden maar het probleem blijft,als ik de schakelaar aan doe,gaat de voorste lamp branden en als ik de schakelaar uit doe,gaat de achterste lamp branden,ra ra

Reactie geplaatst op 07 mrt 2018 door ingrid petstra

bovenstaande bericht is opgelost,ook lasklem gedaan tussen de 2 zwarte draden.Had ook een mail gestuurdnaar ecobright en had al heel snel advies binnen,top!

Reactie geplaatst op 13 nov 2018 door Maarten

Ik wil een ledimmer plaatsen in een hotelschakeling. Reeds bestaande schakeling. Op de plaats waar ik de dimmer wil monteren zit een enkele wisselschakelaar. Op de andere plaats zit een dubbele wisselschakelaar. Hier zit ook de fasedraad. Kan ik de dimmer plaatsen op de plek van de enkelvoudige schakelaar? Dus de schakeldraad richting de ledverlichting aansluiten op de "L" ingang? (tegenovergestelde van jullie schema)

Reactie geplaatst op 14 nov 2018 door Martijn - EcoBright

Beste Maarten, De EcoDim dimmers kunnen perfect in wissel/hotelschakeling toegepast worden mits wordt aangesloten zoals beschreven in de handleiding. De dimmer moet worden voorzien van een fasedraad ( bruin ) en een schakel ( of 2 schakeldraden bij wisselschakeling ). Bij andere installaties kunnen wij niet garanderen of het werkt of is goedgekeurd. Bij twijfel kunt u het beste een elektricien oproepen om de installatie uit te laten voeren. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 23 nov 2018 door Nick (niet van EcoBright)

Beste EcoBright specialisten: Kunnen dimmers die in een voedingskabel zijn opgenomen vervangen worden door dimmers voor LED-lampen? Voor alle duidelijkheid, deze LED-dimmers moeten dan ook in de voedingskabeltjes gemonteerd worden. En de zelfde vraag voor de z.g. vloerdimmers, van schemerlampen bijvoorbeeld. Alvast hartelijk dank voor uw antwoord.

Reactie geplaatst op 28 nov 2018 door Martijn - EcoBright

Beste Nick, De EcoDim led dimmers zijn gemaakt voor inbouw in een inbouwdoos in de wand. De elektra kabels die aangesloten dienen te worden zijn de bruine ( FASE ) draad en de zwarte ( SCHAKEL ) draad. vaak zit er in een voedingskabel een bruine en een blauwe draad met soms nog een aardedraad. De EcoDim dimmers kunnen niet op een voedingskabel aangesloten worden wat bijvoorbeeld wel kan met snoer dimmers. Snoerdimmers zijn er voor gemaakt om tussen een voedingskabel te plaatsen. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 25 dec 2018 door Henri

Kruis schakeling, boven aan de trap schakelaar 3 draden beneden schakelaar 4 draden bij buitendeur 3 draden. Wil dimmer plaatsen bij de 4draden. Is dat mogelijk? Op de dimmer zitten namelijk maar 3 aansluitingen.( Waar is de X voor)

Reactie geplaatst op 27 dec 2018 door Martijn - EcoBright

Beste Henri, De EcoDim dimmers zijn alleen geschikt voor serie schakeling en of wisselschakeling/hotelschakeling en is niet mogelijk om toe te passen voor een kruisschakeling. de dimmers hebben 3 aansluitingen. De X is een aansluiting zonder enige functie. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright.

Reactie geplaatst op 18 jan 2019 door Gino Bouwmeester

Kunnen op de dimmers van jullie ook dimmertoesten geplaatst worden?Gr Gibo

Reactie geplaatst op 21 jan 2019 door Jorien - EcoBright

Beste Gino, Bedoelt u met 'dimmertoetsen' een pulsdimmer? Dat past niet op het inbouwelement van onze led dimmers. Daarvoor heeft u echt specifiek een pulsdimmer inbouwelement voor nodig. Mijn collega Nick heeft ook gereageerd op uw email. Mocht u meer vragen hebben, dan horen wij het graag. Vriendelijke groeten, Jorien - EcoBright

Reactie geplaatst op 28 jan 2019 door Martin

Mag ik de dimmer ook overbruggen met een schakelaar (keuze tussen dimmen en vol) (dus de fase schakelen op de dimmer output?

Reactie geplaatst op 28 jan 2019 door Nick - EcoBright

Beste Martin, Dat is een interessante vraag waar ik het antwoord helaas op schuldig moet blijven. Wij hebben veel kennis op LED gebied en ook wel de meeste praktische kennis wat betreft het installeren, maar deze was ik nog niet eerder tegengekomen. Dit is ook zeer specifieke elektrotechnische kennis. Dat soort vraagstukken laat ik liever aan een installateur over ;) . Maar ik kan dit natuurlijk wel even voor u uitzoeken. Zou u mij eens een simpel schemaatje (gewoon met pen en papier) kunnen sturen naar info@ecobright.nl ? Dan ga ik dit even voor u navragen. Vriendelijke groeten Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 01 mrt 2019 door Menno

Ik heb eeb slv railsysteem met dimbare lampen. hotelschakeling. Nu 6 lampen van 8 watt. Welke dimmer adviseren jullie? Dank alvast! voor het antwoord.

Reactie geplaatst op 04 mrt 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Menno, In bijna 80 a 90% van de gevallen zijn de led lichtbronnen het beste te dimmen op een dimmer met fase afsnijding. weet u zo toevallig het merk van uw led lampen? Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 11 apr 2019 door Jan

Beste Martijn,Heb laatst een leddimmer met 6 ledspots geinstalleerd in een wisselschakeling maar de ledlampen gaan niet 100% uit blijven heel zwak nagloeien.Heb daar al verschillende theorieen over gehoord maar hoe is dat te verhelpen??

Reactie geplaatst op 11 apr 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Jan, Dit kan te maken hebben met inductiespanning. dan blijven de ledjes actief na uitschakeling. een ontstoringscondensator kan dan bijvoorbeeld toegepast worden. Vaak bij de nieuwere generatie led verlichting is dit niet meer nodig omdat deze vernieuwde technieken bevatten. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 13 mei 2019 door Daniel B

Beste, Ik zou graag een kring (1 tot meerdere lampen) samen willen bedienen vanop 2 plaatsen (wisselschakeling maar dan met 2 dimmers). Is dit mogelijk? Zoja, hoe gaat de aansluiting in zijn werk? En als ik de lampen op een bepaalde dimbaarheid uitschakel op 1 plaats, en aanzet op de andere plaats, zijn deze dan op hetzelfde dim niveau of terug volle kracht? Met vriendleijke groet, Daniel.

Reactie geplaatst op 13 mei 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Daniel, Het is niet mogelijk om 2 dimmers in wissel/hotelschakeling te plaatsen. Wel is het mogelijk om 1 enkele dimmer toe te passen in een wissel/hotelschakeling in combinatie met een wisselschakelaar. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 13 okt 2019 door Tim

Beste Martijn, ik wil meerdere e-27 fittingen op 1 dimmer hebben. Moet ik deze in serie op elkaar aansluiten?

Reactie geplaatst op 14 okt 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Tim, Onze ervaring met het aansluiten van de E27 led lampen is dat er in serieschakeling maximaal 4 achter elkaar gekoppeld kunnen worden alvorens het licht instabiel wordt. U kunt dus het beste kiezen voor een parallel installatie voor het beste lichtbeeld en beste dimbaarheid van de lampen. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 24 okt 2019 door Han K.

Beste Martijn. Ik heb een Peha 431 HAN Led dimmer op mijn 3 led dimbare GU10 lampen van ieder 5 watt aangesloten, maar het werkt niet naar behoren. Op de laagste stand branden de lampen heel licht, ga ik dan draaien, dan blijft de lichtsterkte een tijdje hetzelfde, om dan ineens een flinke sprong naar een stuk feller te maken (en vervolgens nog feller als ik doordraai). Ook spelen met de afstelschroef helpt niet. De zwarte draad zit links op het golfje+pijltje aangesloten, de bruine draad op het meest rechtse punr met een pijl. Doe ik iets verkeerd of heb ik de verkeerde dimmer te pakken? Dank alvast!

Reactie geplaatst op 25 okt 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Han, De Peha 431 HAN is is een dimmer met fase aansnijding. het lijkt erop dat uw lampen beter dimmen op dimmers met fase afsnijding. een dimmer die u hiervoor kunt toepassen is de EcoDim.02 led dimmer met fase afsnijding. Dit is tevens onze meest verkochte led dimmer. Als u meer vragen heeft neem dan gerust even contact met ons op. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 26 okt 2019 door Han K.

Bedankt Martijn. Gisteren besteld, vandaag bezorgd en meteen aangesloten en het werkt als een zonnetje!

Reactie geplaatst op 28 okt 2019 door Martijn - EcoBright

Goedemorgen beste Han, Fijn om te horen dat het nu goed werkt! Veel dim plezier ervan. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 28 okt 2019 door Tim

Beste martijn, ik lees her en der op internet dat je bij trailing-edge dimmers het max aantal wattage door 10 moet delen om uit te zoeken hoeveel led-bulbs eraan kunnen, is dit bij jullie ecodim.04 ook zo, of kan ik daar tot 150 watt aan ledbulbs aan hangen?

Reactie geplaatst op 29 okt 2019 door Martijn - EcoBright

Beste Tim, De EcoDim.04 dimmer is een instapdimmer die voordelig in te zetten is voor 90% van de dimbare led lampen op de Nederlandse markt. Wij willen adviseren om maximaal 8 dimbare led lampen op deze dimmer aan te sluiten. vaak wordt de powerfactor vergeten mee te tellen op het aangegeven wattage die de fabrikant van de lampen opgeeft. als u een dimmer zoekt die beter om kan gaan met meer aangesloten dimbare led lichtbronnen dan wil ik u de EcoDim.02 adviseren. deze dimmer kan wel belast worden tot 150W ongeacht het aantal aan te sluiten dimbare led lampen. voor grotere projecten waar bijvoorbeeld veel dimbare led panelen van 30W per stuk gedimd moeten worden dan is het advies om te kiezen voor de EcoDim.03 0-450W dimmer. er is dus voor bijna elke dimbare lichtsituatie een passende dimmer toe te passen. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 23 jan 2020 door Brian

Hallo een vraag: Ik wil 5 led lampen van 4 watt aansluiten op een led dimmer welke dimmer heb ik nodig qua wattage? Dank u

Reactie geplaatst op 24 jan 2020 door Martijn - EcoBright

Beste Brian, zijn uw led lampen dimbaar? dan is de kans groot dat deze goed dimmen op dimmers met fase afsnijding als techniek. met dit aantal dimbare led lampen kunt u bijvoorbeeld al goed de Basic dimmer EcoDim.04 toepassen. twijfelt u of uw led lampen dimbaar zijn? neem dan gerust contact met ons op. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 13 mrt 2020 door Marjan

Ik heb een 6523U-102 led dimmer met 4 aansluitpunten. Als ik de instructie bekijk wordt er alleen een zwarte en bruine draad aangesloten. Nu zitten er bij mij in de muur 4 draden .. wat nu...

Reactie geplaatst op 16 mrt 2020 door EcoBright - Mark-Jan

Hallo Marjan. Bedankt voor uw vraag. Ik zie dat dit een dimmer betreft die niet van ons afkomstig is maar van Busch-Jager. Normaliter heeft u 2 of 3 draden, afhankelijk van de situatie. Nu u 4 draden heeft kan het zijn dat er een stopcontact naast zit. Dan dient u draden daarvan door te koppelen naar het naastgelegen stopcontact. Mocht u hier niet uitkomen wil ik adviseren om contact op te nemen met de leverancier van de dimmer. Anders zou mijn advies zijn om contact op te nemen met een installateur. Zij kunnen dit juist en veilig voor u aansluiten. Succes ermee, en een fijne dag nog. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 30 apr 2020 door Loek

Ik heb onder mijn overkapping led-spotjes opgehangen die aangestuurd worden door een schemerschakelaar. Nu schijnen de spotjes naar mij mening nog te fel, dus wil ze dimmen door een dimmer. Deze plaats ik volgens mij tussen de schemerschakelaar en de led-spotjes.Welke dimmer heb ik herivoor nodig, en hoe sluit ik dit vervolgens aan?Vanuit de schemerschakelaar loopt een L en N naar de spotjes.

Reactie geplaatst op 01 mei 2020 door Martijn - EcoBright

Beste Loek, dit is inderdaad de juiste volgorde, echter zult u wel even moeten kijken of uw spotjes/drivers dimbaar zijn. als dit niet het geval is dan zal het namelijk niet te dimmen zijn met geen enkele dimmer. dus stap 1 zal zijn om te kijken of uw spotjes dimbaar zijn, als u verder hulp nodig heeft dan horen we het graag! met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright

Reactie geplaatst op 05 mei 2020 door Loek

Dank voor je antwoord Martijn. De spotjes en drivers zijn dimbaar en zijn geschikt voor fase afsnijding.Welke dimmer uit jullie assortiment raad je mij aan?

Reactie geplaatst op 05 jun 2020 door Frits

Hallo. ik heb in de woonkamer een lichtrail hangen op 230V hier kunnen losse spots op geklikt worden die elk een eigen trafo hebben met een 12V lampje. ik heb hier een electronische dimmer op gezet maar die is maar beperkt regelbaar daar onder een bepaalde spanning de spots beginnen te knippperen of uitvallen. Kan hier wel een ecodim02 op zetten. dus de spanning voor de trafo dimmen?

Reactie geplaatst op 05 jun 2020 door EcoBright - Mark-Jan

Goedemiddag Frits. Bedankt voor uw vraag. Wanneer u een 12V systeem wilt gaan dimmen is het belangrijk dat alles ook daadwerkelijk dimbaar is. Zijn de spots dimbaar en is/zijn de trafo's dimbaar? Mocht dat niet zo zijn is het belangrijk voor u om te gaan zoeken naar 12V spots die dimbaar zijn. Kijk daarbij goed of het een 12V AC of DC spot is. U dient daar de trafo (indien nodig) op aan te passen. Een 12V AC of DC dimbare ledtrafo. Als u die combinatie goed op elkaar heeft afgestemd, dan kunt u opzoek gaan de juiste dimmer. Kijkt u eens naar onze GU4 ledspots. Die vind u hier https://www.ecobright.nl/dimbare-led-spot/gu4-led-spot-35mm-mr11-2700k-warm-wit/ . Wanneer u deze wilt gaan dimmen heeft u deze trafo nodig https://www.ecobright.nl/led-lampen-g4/led-driver-trafo-12v-dimbaar-0-25w/ . U kunt op deze trafo zo'n 11 GU4 lampjes van ons op aansluiten. De dimmer die hier goed bij matcht is de ECODIM.02 https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ . Succes ermee, en mocht u nog vragen hebben dan kunt u gerust een mail sturen naar info@ecobright.nl . Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 07 aug 2020 door Jos

Hallo Ecobright,Ik heb een vraag betreffende het aansluiten van smart led verlichting die via een app te bedienen is (venezia Artikelnummer: 476486 van intoled) Deze led’s zijn simpel aan te sluiten door de stroom op de trafo aan te sluiten en dan via de app bedienen. Maar nu wil ik om niet altijd met je mobieltje de verlichting in te schakelen er een dimmer bij plaatsen. Elke lamp heeft zijn eigen trafo! De dimmer wil ik in de muur plaatsen en hiermee 4 van de 6 lampjes bedienen. De 2 andere led’s krijgen hun eigen dimmer. Led’s zijn dimbaar alleen fase aan of afsnijding weet ik nog niet.Kunnen jullie mij verder helpen

Reactie geplaatst op 10 aug 2020 door Mark-Jan - EcoBright

Hallo Jos. Ik heb de lampen/spots bekeken. Deze spots zijn alleen te bedienen via de app en niet door een externe dimmer van ons, of een andere partij. U kunt dit vergelijken met bijv. Philips Hue. Die lampen zijn ook niet dimbaar met een externe dimmer. U bent en blijft dus altijd afhankelijk van uw device om de lampen te bedienen. Als u specifieke vragen heeft over deze spots adviseer ik u om contact op te nemen met Intoled. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 29 sep 2020 door Mahmud

vraagje, Kan dir dimmer rechtstreeks aangesloten worden op 220/230 volt?namelijk in de muur doos zie ik Bruin/Blauw/Geel stroomkabel. op deze aansluiting zijn 6 led lampen aangesloten.

Reactie geplaatst op 29 sep 2020 door Mark-Jan - EcoBright

Beste Mahmud. Al onze dimmers worden rechtstreeks aangesloten op 230V. U heeft daarvoor alleen de bruine draad (L-draad) en de zwarte draad (schakeldraad) voor nodig. Als er nu een aan/uit wisselschakelaar zit, kunt u daarvoor een dimmer plaatsen. Als u 6 lampen wilt dimmen kan dat uiteraard ook. Wel is het voor u belangrijk om te controleren of de lampen dimbaar zijn, en of de lampen werken op 230V of 12V. Indien er sprake is van een 12V lamp, dan zit er altijd een trafo tussen de lampen en de dimmer. Dat dient dan een dimbare ledtrafo te zijn. Mocht u nog verdere vragen hebben, stuurt u dan gerust een mail naar info@ecobright.nl.Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 03 okt 2020 door Marcel

Ik had twee dimmers naast elkaar, beide voor halogeen lampen. Ik heb er één vervangen vuur en Calex leddimmer icm een Philips ledlamp. Daar zitten twee bruine en één zwarte draad aangesloten. Die werkt prima, maar de halogeen lampen op de andere dimmer (één bruine en één zwarte draad) doen niets meer

Reactie geplaatst op 05 okt 2020 door Mark-Jan - EcoBright

Goedemiddag. Ik zie dat u niet in het bezit bent van onze lamp en/of dimmers. Normaliter kunt u een doorkoppeling maken van de ene dimmer naar de andere dimmer. Dat doet u middels de bruine draad (L). Mocht dit niet werken adviseer ik u om contact te leggen met Calex, of een installateur te raadplegen. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 14 okt 2020 door Erica

Wij hebben 16 LED (Dimmable 3.7 w - osram) lampen aangesloten op een Schneider Electric universele dimmer (MTN5134-0000 & 4-400VA), maar verlichting blijft knipperen in lage stand. Dien ik te wisselen naar een andere dimmer?LED lampen zijn van

Reactie geplaatst op 24 okt 2020 door hjet

Wij hebben een ledlamp gekocht met 4 draden. Uit het plafond komen 2 draden. Hoe kan ik deze lamp dimmen zonder het stucwerk weer kapot te maken, Extra draad trekken is helaas niet mogelijk

Reactie geplaatst op 28 jan 2021 door Jorne

Beste,ik heb 3 draden,2 wisseldraden en 1 draad naar de lamp,hoe sluit ik deze aan ?

Reactie geplaatst op 03 feb 2021 door Michel

Goedenavond,Ik heb een vraag over de dimmers. Is het ook mogelijk om in de slaapkamer 3 wisselschakelaars te maken die allemaal een dimmer hebben? 1 bij de deur, en 2 aan weerskanten van het bed. Zo ja, hoe zou ik deze dan moeten aansluiten?Ik hoor het graag, mvgMichel

Reactie geplaatst op 05 feb 2021 door Mark-Jan - EcoBright

Beste Michel. Onze dimmers kunnen niet worden toegepast in een kruisschakeling. Advies geven over de installatie kan ik dan ook, en is tevens lastig om te doen op afstand. U moet op zaak gaan naar dimmers die een zogenaamde "nevenunit" hebben. O.a. JUNG heeft dat soort dimmers in hun assortiment. De installatie zou ik overlaten aan een installateur. Dan bent u er zeker van dat alles goed en veilig is geïnstalleerd. Succes ermee! Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 13 mrt 2021 door Pim

Ik heb een plafond-kabelsysteem met 5 LED-spots (8 watt; totaal dus 40 watt LED). De 2 kabels van het systeem zijn aangesloten op een trafo. Hoe moet ik jullie dimmer aansluiten: (1) tussen stopcontact en trafo, of(2) tussen trafo en kabels...? Dank alvast!

Reactie geplaatst op 15 mrt 2021 door Mark-Jan - Ecobright

Beste Pim. Onze dimmers zijn 230V. Ze moeten dan ook altijd aan de 230V kant worden geïnstalleerd. In uw geval dus voor de trafo.Succes ermee. Met vriendelijke groet,Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 26 mei 2021 door Jan

Ik heb een Eco-dim.01 en heb begrepen dat bij een wisselschakeling alleen aan de kant waar de fasedraad (bruin)zit, aangesloten mag worden? Als het zo is, ben ik benieuwd hoe dat dan zit.Groetjes Jan

Reactie geplaatst op 22 aug 2021 door Gunter

Hallo,Ik zit met een situatie dat ik de volgende installatie heb: dubbele wissel - kruisschakeling - kruisschakeling - dubbele wissel . Is het mogelijk om één van de kruisschakelingen te vervangen door een dimmer? Een optie zou eventueel zijn om één van de dubbele wissels te veranderen naar een enkele wissel. De andere dubbele wissel kan ik niet vervangen daar er nog een ander circuit door hetzelfde inbouwdoosje loopt die de andere aansluiting van de dubbele wissel gebruikt.Ik zoek een oplossingBedankt voor de reply ..... super website en service trouwens.Groeten Gunter

Reactie geplaatst op 23 aug 2021 door Mark-Jan - EcoBright

Beste Gunter. Helaas zijn onze dimmers niet geschikt voor een toepassing/installatie in een kruisschakeling. Enkel een hotelschakeling (1 lichtpunt, 1 wisselschakelaar en 1 dimmer) is mogelijk. Voor uw situatie zou u eens kunnen gaan kijken naar dimmers die werken met een zogenaamde nevenunit. Merken zoals JUNG en GIRA bieden dat soort dimmers aan. Succes met de klus! Met vriendelijk groet, Mark-Jan -EcoBright

Reactie geplaatst op 06 jan 2022 door Michael

Beste, ik zie verschillende aansluitmogelijkheden op internet om de ecodim aan te sluiten in combinatie met een schakelaar,maar ik kom er niet uit had voorheen dezelfde aansluiting met een busch en jager dimmer en een schakelaar die werkte wel. Heeft u voor mij een aansluitschema eventueel ik heb de ecodim 07

Reactie geplaatst op 06 jan 2022 door Michael

Beste, ik zie verschillende aansluitmogelijkheden op internet om de ecodim aan te sluiten in combinatie met een schakelaar,maar ik kom er niet uit had voorheen dezelfde aansluiting met een busch en jager dimmer en een schakelaar die werkte wel. Heeft u voor mij een aansluitschema eventueel ik heb de ecodim 07

Reactie geplaatst op 16 mrt 2022 door Patrick

Beste, wij hebben eco-dim.07 WIFI aangesloten op 4 Calex Led lampen die qua specificaties identiek zijn aan elkaar (4W, 200 LM, 10-100% LED dimmable). Het enige verschil is dat 3 filament lampen relatief klein zijn in formaat en 1 filament lamp relatief groot is in formaat.Wanneer we de dimmer helemaal open draaien zie je geen verschil, echter de minimale stand op de grote filament lamp is nog steeds zeer fel in vergelijking met de minimale stand op de kleinere filament lampen.Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Reactie geplaatst op 16 mrt 2022 door Mark-Jan - EcoBright

Beste Patrick. Vervelend dat 1 lamp wat feller blijft branden wanneer ze alle 4 zijn gedimd. Dit komt omdat die ene lamp die groter is, een andere dimbare driver erin heeft zitten. Hier kun je helaas niks aan doen, en zit echt in de lamp zelf. Mochten er nog verdere vragen zijn stuur dan gerust een mail naar info@ecobright.nl. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 05 jun 2022 door ada

ik ben een vrouw en nu heb ik led verlichting in de salonkast met vitrine en wil deze dimmen. Totaal 7x3.5 watt = 24.5 watt (led). De uiteinde is een stekker die je in het stopkontakt moet doen. Vind ik te fel. De stekker zit een bruine en een blauwe draad. Hoe kan ik dat dimmen ??

Reactie geplaatst op 07 jun 2022 door Mark-Jan - EcoBright

Beste Ada.Wanneer u deze verlichting te fel vindt kan het inderdaad een optie zijn om deze te gaan dimmen. Wel moeten de spots/lampen evenals de (eventuele) driver die ervoor zit dimbaar zijn. Ik heb u een mail gestuurd om hier wat duidelijkheid over te krijgen voordat ik advies kan geven. Ik zie graag een reactie tegemoet. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 03 aug 2022 door Emma

Beste Mark-Jan, ik wil een Ratio LED muur dimmer aansluiten. In de voorbereiding bestudeerde ik de symbolen voor de bruine en de zwarte draad, namelijk een pijl ofwel de L voor de bruine draad en het boogje met pijltje voor de zwarte draad. Dat zie ik ook op de filmpjes op YouTube. Maar nu staat het in de bijgeleverde instructie van de dimmer just andersom. Zou die instructie dan fout zijn?Alvast dank voor je reactie.

Reactie geplaatst op 03 aug 2022 door Emma

Beste Mark-Jan, ik wil een Ratio LED muur dimmer aansluiten. In de voorbereiding bestudeerde ik de symbolen voor de bruine en de zwarte draad, namelijk een pijl ofwel de L voor de bruine draad en het boogje met pijltje voor de zwarte draad. Dat zie ik ook op de filmpjes op YouTube. Maar nu staat het in de bijgeleverde instructie van de dimmer just andersom. Zou die instructie dan fout zijn?Alvast dank voor je reactie.

Reactie geplaatst op 04 aug 2022 door Emma

Beste Mark-Jan, ik wil een Ratio LED muur dimmer aansluiten. In de voorbereiding bestudeerde ik de symbolen voor de bruine en de zwarte draad, namelijk een pijl ofwel de L voor de bruine draad en het boogje met pijltje voor de zwarte draad. Dat zie ik ook op de filmpjes op YouTube. Maar nu staat het in de bijgeleverde instructie van de dimmer just andersom. Zou die instructie dan fout zijn?Alvast dank voor je reactie.

Reactie geplaatst op 04 aug 2022 door Emma

Beste Mark-Jan, ik wil een Ratio LED muur dimmer aansluiten. In de voorbereiding bestudeerde ik de symbolen voor de bruine en de zwarte draad, namelijk een pijl ofwel de L voor de bruine draad en het boogje met pijltje voor de zwarte draad. Dat zie ik ook op de filmpjes op YouTube. Maar nu staat het in de bijgeleverde instructie van de dimmer just andersom. Zou die instructie dan fout zijn?Alvast dank voor je reactie.

Reactie geplaatst op 04 aug 2022 door Mark-Jan - EcoBright

Goedemorgen. Het aansluiten van een dimmer is zeer eenvoudig. De bruine draad (L-draad) gaat op de L-aansluiting van de dimmer. De zwarte draad (schakeldraad/lampdraad), gaat in één van de golfjes. Mochten er nog verdere vragen zijn, stuur dan gerust een mail naar info@ecobright.nl. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright

Reactie geplaatst op 08 okt 2022 door Martijn

ik heb een Zigbee led dimmer draai 0-200W | ECO-DIM.07 Zigbee Basic icm met een wisselschakelaar in een hotelschakeling zitten. icm Calex R7s 78 mm dimbare led. maar als ik de lampen uit zet, blijven de R7s led lampen "gloeien" ze gaan niet compleet uit. enig idee hoe ik dit kan verhelpen ?

Reactie geplaatst op 17 nov 2022 door O. Steensma

Hallo, ik heb onlangs een ECO-DIM.02 aangeschaft. Hiermee worden een 4-tal GU10 ledlampen van 5w per stuk gedimd in een plafonierre. Tijdens gebruik wordt de dimmer behoorlijk warm en slaat na een half uurtje uit. Na een tijdje zet ik hem weer aan en gebeurt hetzelfde. Wat is hier aan de hand?

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.