Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > Hoe kan ik een inbouw led dimmer aansluiten?

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

Hoe kan ik een inbouw led dimmer aansluiten?

geplaatst op 06 nov 2014 door in Led dimmen, Installatie

In dit artikel vindt u een Stappenplan voor het aansluiten van de led dimmer.

Hiermee kunt u:
-
de dimmer afstellen op uw led lampen, voor stabiel licht & minimale dimbaarheid.
- de bedrading aansluiten. Dit bevat een aansluitschema voor 1 dimmer en voor 2 dimmers op één groep led lampen.

Sinds wij de fase aansnijdende inbouwdimmer in ons assortiment hebben, krijgen we (ondanks de bijgeleverde “standaard” handleiding) nog steeds vragen over de werking of installatie. De 2 meest gestelde vragen die wij horen:

  • Hoe kan het dat de led lampen niet goed dimmen?
  • Hoe kan het dat de led lampen gaan knipperen?

Op die 2 vragen geef ik u in dit artikel antwoord. Of beter gezegd, de oplossing!

In beide gevallen heeft u de led dimmer waarschijnlijk nog niet (goed) afgesteld. Daarom heb ik nu een zeer eenvoudig stappenplan gemaakt om uw led dimmer goed te installeren, zodat uw led lampen optimaal kunnen dimmen en niet zullen knipperen.

Overigens is het goed om te weten dat led lampen altijd een minder minimale dimbaarheid hebben dan gloeilampen en halogeenverlichting.

Het Stappenplan vindt u uiteraard ook op de productpagina van deze led dimmer.

Stappenplan - Installatie led dimmer 230V voor meeste afdekramen

Stap 1: Haal de EcoBright led dimmer uit de verpakking en bestudeer de bijsluiter.

Stap 2: Haal de ronde draaiknop van de dimmer af. Deze kan een beetje klem zitten, maar u kunt er gerust aan trekken. (U hoeft niet bang te zijn dat deze afbreekt. Er is geen gereedschap voor nodig. U kunt dit gewoon met de handen doen.)

Stap 3: Draai met een tang het moertje los en verwijder het kapje.

Stap 4: Tel het totale vermogen (wattage) van de led lampen welke u op de led dimmer gaat aansluiten op. U dient de jumpers  hier op aan te passen. Hiernaast ziet u een schema met de juiste jumper instellingen. U heeft een linker en een rechter jumper op de dimmer zitten.

Voorbeeld 1:
U sluit 5 led lampen aan van ieders 5 Watt per stuk. Dit is in totaal 25 Watt. Het totaalverbruik van 25 Watt valt binnen de 5W-30W. U dient de linker en rechter jumper helemaal links te installeren (beide op pinnetje één en twee). Dit is de standaardinstelling van de led dimmer.

Voorbeeld 2:
U sluit 10 led lampen aan van ieders 4 Watt. Het totaalverbruik wat op de led dimmer wordt aangesloten is 40 Watt. Dus dit valt in de categorie 30W-60W. De linker jumper blijft staan op pinnetje 1 en 2. De rechter jumper verplaatst u naar pinnetje 2 en 3. Dit kunt u doen met een klein tangetje of pincet.

U haalt met een pincet of tangetje de jumper van de pinnetjes af en verplaatst deze naar de gewenste pinnetjes. Controleer goed of de jumper na het verplaatsen goed over de nieuwe pinnetjes zit, waardoor er een verbinding ontstaat.

Stap 5: LET OP! Sluit nu (voordat u de dimmer installeert of vervangt) de stroom uit. Weet u niet op welke stroomgroep de dimmer zit? Schakel dan de hoofdschakelaar uit.

Stap 6: Sluit de led dimmer aan op 220V. De stroomdraad wordt aangegeven met de letter “L” en is vaak bruin van kleur. Deze plaatst u helemaal links in de opening aangegeven met “L”.

Het schakeldraad van de lampen plaatst u hiernaast. Deze draden zijn vaak zwart van kleur. (Weet u dit niet zeker? Laat dit dan controleren door een vakman.)

 

 

Wilt u gebruik maken van wisselschakeling/hotelschakeling (dus 2 dimmers op 1 groep lampen aansluiten)?

Volg dan het aansluitschema zoals u hier links ziet.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Stap 7: Zijn de draden goed geïnstalleerd? Zet dan de stroom in uw groepenkast weer aan. Vervolgens drukt op de ijzeren draaipin van de led dimmer om de lampen aan te zetten.

Stap 8: Zet de dimmer op de minimale dimstand. U kunt de dimbaarheid van uw led lampen nu beïnvloeden met de FINE en COARSE meter. U kunt deze met een schroevendraaier instellen tot het gewenste dimresultaat daar is.

(Knipperen uw lampen? Zoek dan de juiste stand met de FINE en COARSE meter, zodat het licht stabiel blijft.)

Stap 9: Monteer het afdekplaatje weer op de led dimmer en schroef het boutje weer op de schroefdraad. Druk de dimmerknop weer op het metalen draai-asje.

 

Stap 10: U bent klaar. Geniet van uw dimbare led sfeerverlichting!

Heeft u na bovenstaande te hebben opgevolgd nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Let op: De EcoBright led dimmer fase aansnijding heeft bovengenoemde afstelmogelijkheden. De EcoBright led dimmer fase afsnijding heeft alleen een COARSE afstelmogelijkheid.
Bijlage Terug
Producten uit dit artikel
Led dimmer inbouw 230V, voor alle afdekramen, 0-150W (fase aansnijding)

Geschikt voor alle afdekramen, inbouw, 0-150W, fase aansnij

€ 49,- € 39,- (incl. 21% BTW)
Led dimmer inbouw 230V, voor alle afdekramen, 0-150W (fase afsnijding)

Geschikt voor alle afdekramen, inbouw, 0-150W, fase afsnijd

€ 59,- € 47,50 (incl. 21% BTW)
Reacties

Reactie geplaatst op 04 apr 2015 door Wim

Wisselschakeling: Kan men 1 dimmer gebruiken icm met een gewone wisselschakelaar?

Reactie geplaatst op 07 apr 2015 door Jorien - EcoBright

Beste Wim, Ja, u kunt 1 dimmer gebruiker in combinatie met een gewone wisselschakelaar bij wisselschakeling. Het maakt niet uit of u bij wisselschakeling 2 dimmers of 1 dimmer en 1 normale aan/uit-schakelaar gebruikt. Het aansluitschema van wisselschakeling vindt u hierboven in Stap 6 en in de bijgevoegde handleiding van de dimmer. Vriendelijke groeten, Jorien

Reactie geplaatst op 09 nov 2015 door Henk

Ik heb 5 ledlampen van 3 W op 'n dimmer aangesloten. Dimmer is 'n RL dimmer voor 6 - 60 W. Dit werkt niet. ik kan er wel 5 x halogeen van 25 W mee dimmen. Wat is er fout aan de dimmer.?

Reactie geplaatst op 10 nov 2015 door Jorien - EcoBright

Beste Henk, 1) Is de dimmer die u gebruikt wel een led dimmer? De techniek van traditionele dimmers verschilt namelijk van led dimmers. 2) Het is van belang na te gaan of uw led lampen op fase aansnijding of fase afsnijding werken. Als u dat weet, kunt u de juiste led dimmer kopen. (Wij hebben in ons assortiment zowel een fase aansnijdende als fase afsnijdende led dimmer. Zie de categorie "Led dimmers".) Vriendelijke groeten, Jorien (EcoBright)

Reactie geplaatst op 09 jan 2016 door senai

Beste,Ik heb 6 Dimbare led spots gekocht en elke met 6W. Ik heb dimbare schakelaar van niko 310-01900. Het probleem dat ik heb is dat de led verlichten niet volledig worden gedempt. Hebben jullie misschien ook ervaring met zo dimmer? Ik heb ook jullie dimmer goed gezien en lijkt mij gemakkelijker om te instellen dan dit van niko.

Reactie geplaatst op 22 jan 2016 door Jorien - EcoBright

Beste Senai, allereerst mijn excuses voor deze late reactie. Als antwoord op uw vraag: De mate van dimbaarheid van led lampen heeft zowel met de led lampen als met de led dimmer te maken. Allereerst moet er een goede dimbare driver in de lamp zitten. Daarnaast zit er tussen dimmers een verschil in maximale dimbaarheid. Het grote voordeel van de EcoBright led dimmer is dat deze meerdere afstelmogelijkheden heeft, voor zowel de meest mogelijke dimbaarheid van uw lampen (maximale dimbaarheid) als stabiliteit van het licht. Zo voorkomt u dat uw led lampen gaan knipperen. Wij hebben geen ervaring met de niko 310-01900 dimmer. Wel zie ik online dat deze 1 afstelmogelijkheid heeft, waar onze dimmer er 3 heeft. Vriendelijke groeten, Jorien (EcoBright)

Reactie geplaatst op 02 feb 2016 door Wil van Cleef

Hallo,Ik ben op zoek naar een opbouwdimmer.

Reactie geplaatst op 03 feb 2016 door Nick - EcoBright

Beste Wil, wij hebben standaard geen opbouwdimmers. Er zijn wel opbouwsets welke gewoon op onze inbouwdimmer passen. U kunt hiervoor het beste even naar de bouwmarkt gaan. Alle afmetingen van onze dimmer staan op de productpagina weergegeven. Groeten, Nick (EcoBright)

Reactie geplaatst op 21 feb 2016 door Danny

Beste, Ik heb op 3 plaatsen een schakelaar staan om een lichtpunt aan/uit te doen.Kan ik 1 schakelaar vervangen door een led dimmer of is het zo dat ik deze alle 3 dan moet vervangen door een led dimmer ?

Reactie geplaatst op 22 feb 2016 door Nick - EcoBright

Beste Danny, Door de wisselschakeling kunt u de dimmer in combinatie met schakelaars gebruiken. Dit is dus geen enkel probleem. Het is zelfs beter om de dimmer met een schakelaar te gebruiken dan met een tweede of derde led dimmer. Dit werkt namelijk niet optimaal. Het aansluitschema zit bij de dimmer in het doosje.

Reactie geplaatst op 12 mrt 2016 door Adrie oerlemans

Kan ik zoals in het voorbeeld schema (hotel schakeling) willekeurig een van de twee dimmers vervangen door een wisselschakelaar??

Reactie geplaatst op 15 mrt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Adrie, Sorry voor onze late reactie. Gisteren hadden wij helaas geen internet op het bedrijf (storing). U kunt de dimmer gewoon aansluiten met aan de ene kant een dimmer en de andere kant een schakelaar. Dit werkt ook het beste. Dit werkt zelfs beter dan aan twee kanten een dimmer. Groeten, Nick

Reactie geplaatst op 16 mei 2016 door Michel verwimp

Beste,Ik heb een led armatuur van 8x4,5w.Op de verpakking staat dimmable.Hoe weet ik of de leds fase aansnijdend of fase afsnijdend zijn of heeft dit geen belang voor het type dimmer?

Reactie geplaatst op 11 jul 2016 door Rob

Wat is de beste plek voor de dimmer in een wisselschakeling met 1 dimmer en 1 schakelaar? Dimmer achter de fase of voor de lamp (dus achter de twee schakeldraden)?

Reactie geplaatst op 12 jul 2016 door Nick - EcoBright

Beste Rob, bedankt voor uw bericht. We gaan u even een schema opsturen ter verduidelijking. Groeten, Nick - EcoBright

Reactie geplaatst op 11 aug 2016 door Remon

Hallo,Zijn jullie dimmer universeel en de bediening om te ruilen door een ander merk. Ik krijg wcd's van peha met daarnaast een dimmer. Dus.onder een 3-voudig afdekraam.Vriendelijke groet, Remon.

Reactie geplaatst op 12 aug 2016 door Nick - EcoBright

Beste Remon, U zou dan onze dimmer kunnen gebruiken maar u moet dan een PEHA dimmerknop aanschaffen. De nieuwe PEHA series hebben aan de achterkant een plastic randje (dient nergens voor, stukje productbescherming) zitten, deze moet u er even afhalen dan kunt u de afdekplaat gewoon gebruiken op onze dimmer. Onze dimmers zijn te gebruiken op de meeste led lampen. We hebben twee soorten led dimmers. Namelijk een fase aansnijdende dimmer en een fase afsnijdende led dimmer. Wanneer u de lampen niet bij ons heeft gekocht is het raadzaam om even contact te zoeken met uw lampen leverancier om dit na te vragen. Wij wensen u alvast een prettig weekend! Vriendelijke groeten, Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 18 aug 2016 door Michael Van Bercklaer

Na omzwervingen via BTicino en Niko dimmers, eindelijk een dimmer die gewoon werkt! Geen flikkerende LED's meer en werkt perfect in combinatie met een wisselschakeling. Top!!

Reactie geplaatst op 19 aug 2016 door Nick - EcoBright

Beste M. van Bercklaer, bedankt voor uw feedback, we zijn zelf ook zeer content met deze dimmer. Vriendelijke groeten en wellicht tot een volgende keer! Nick - EcoBright

Reactie geplaatst op 28 sep 2016 door rObin

Kan deze ook geplaatst worden in een Niko afdekplaat ?

Reactie geplaatst op 29 sep 2016 door Nick - EcoBright

Beste Robin, helaas nog niet. We zijn hier mee bezig en krijgen aan het einde van dit jaar (over een week of 8/10) twee nieuwe led dimmers met een compleet eigen design waar WEL een NIKO afdekplaat op past. Maar voor nu hebben we deze helaas nog niet. Vriendelijke groeten, Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 02 okt 2016 door Cheung

Ik heb een afsnijdende LED dimmer gekregen. Deze bevat geen jumpers, maar wel een potmeter bij COURSE. Ik had een vraagje. Ik heb bij mijn slaapkamer (nieuwbouw) een bestaande eenpolige schakelaar met twee bruine draden en een zwarte. De reden waarom er een extra bruine draad aanwezig is, is omdat de loopt van mijn schakelaar naar een wandcontactdoos die onder de schakelaar zit. Waarom er voor deze constructie gekozen, weet ik niet. Echter, in de dimmer is er maar 1 L ingang. Nu heb ik van iemand begrepen dat je de twee bruine draden moet uitlassen zodat je maar 1 bruine draad overhoudt. Klop dit en hoe doe je dit? Of kun je geforceerd twee bruine draden in 1 L ingang stoppen? En kun je de X ingang ook gebruiken?

Reactie geplaatst op 03 okt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Cheung, we hebben dit een keer eerder ergens gezien en u kunt de stroomdraden naast elkaar in de dimmer steken, eentje in de L en eentje in de ingang daar direct rechts naast. Het golfteken met een pijltje erdoor. Dan zou het gewoon moeten werken. Mocht het niet zo zijn dan kunt u even direct contact met ons opnemen. info@ecobright.nl groeten, Nick - EcoBright.nl

Reactie geplaatst op 03 okt 2016 door Cheung

Beste Nick,Bedankt voor jouw reactie. Oke, als ik goed begrijp moet de bruine draad die loopt van de centrale doos naar de schakelaar nu gaan lopen van de centrale doos naar L1 en de tweede bruine draad die loopt van de schakelaar naar de wandcontactdoos (bij veel woningen loopt deze van centraal doos direct naar wandcontactdoos) en functioneert als een doorgeefdraad naar de wandcontactdoos nu lopen van eerste golfje met pijl rechtsomhoog naar wandcontactdoos. De zwarte draad die loopt van de LED lamp naar de schakelaar (via de centrale doos) moet nu dus lopen van de LED lamp naar de twee golfje met pijl rechtsomhoog (via de centrale doos). Ik ga dit morgen even uitproberen. Kijken of het eerste golfje met pijl rechtsomhoog van deze LED dimmer ook stroom kan 'doorgeven' naar mijn wandcontactdoos.

Reactie geplaatst op 04 okt 2016 door Cheung

Helaas werkt bij het aansluiten van de dimmer mijn stopcontacten niet. De dimmer werkt overigens wel goed. Ik heb ook geprobeerd om de tweede bruine draad in de tweede golfje te stoppen in plaats van de eerste, maar dit hielp ook niet. Aangezien ik heel weinig ruimte meer hebt in de inbouwdoos door de vrij grote omvang van de dimmer, is uitlassen niet mogelijk. Ik denk dat op zoek moet gaan naar een dimmer met twee L ingangen.

Reactie geplaatst op 05 okt 2016 door Nick - EcoBright

Beste Cheung, jammer dat het niet helemaal past (omdat de dimmer zelf wel werkt). We kunnen u helaas ook geen ander advies geven voor deze situatie. Wanneer u de dimmer wilt retourneren kan dat onder in de website via de pagina "Retourneren". Wellicht tot een volgende keer. Groeten, Nick -EcoBright

Reactie geplaatst op 07 okt 2016 door Cheung

Beste Nick, Na flink wat draden kortknippen, strippen en buigen is er toch een net beetje ruimte over voor mijn kleine lasklem in de inbouwdoos. En mijn stopcontacten werken nu!

Reactie geplaatst op 14 jan 2017 door Frans Klijn

Voor mijn 5 dimbare led-lampjes heb ik een 220V-12V trafo. Deze lampjes wil ik dimmen met een inbouw dimmer vòòr de trafo. Kan dit en wat raden jullie aan?

Reactie geplaatst op 15 jan 2017 door Nick - EcoBright.nl

Beste F. Klijn, Dan moet u trafo/driver een dimbare driver zijn. De dimmer die het beste werkt met een driver /12V lampen is de fase afsnijdende dimmer. Het gaat om onderstaande dimmer. https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ maar u heeft dan wel een dimbare driver nodig. Wij kunnen u het echter niet 100% beloven. Mocht het niet werken dan kunt u het product natuurlijk altijd binnen 30 dagen aan ons retourneren. Groeten, Nick

Reactie geplaatst op 16 jan 2017 door Johannes

Handige site! Ik ga meteen aan de slag met het plaatsen van led downlight -- ervan uitgaande dat het plaatsen van downlight niet veel anders is dan die van een led dimmer

Reactie geplaatst op 21 jan 2017 door Ivo

Geachte,als ik jullie dimmer in een kring met 2x wissel en 1x kruisschakelaar zet ( 3 schakelaars voor 1 lamp) , en ik vervang 1 wissel door jullie dimmer. Wat gebeurt er dan als de dimmer af staat en ik wil met de andere schakelaar het licht aandoen? mvgIvo

Reactie geplaatst op 31 jul 2017 door Ben B.

Ik heb 6 smartspot dimbare ledlampen van Philips.Elke lamp heeft een eigen trafo/driver. Ik heb hier een klik aan klik uit schakelaar op gezet. Na 10 min. gingen de lampen uit. De schakelaar was warm en kapot.Welke dimmer, wel of niet met kaku, kan ik gebruiken om deze lampen te dimmen.

Reactie geplaatst op 01 aug 2017 door Nick - EcoBright

Beste Ben B, Ik denk dat u het beste een fase afsnijdende dimmer kunt gebruiken. Deze dimmers werken het beste op Philips lampen en met laagspanningslampen met een eigen trafo/driver. Deze dimmer zou dus gewoon goed moeten werken. Let er wel op dat u niet teveel vermogen op de dimmer aansluit. Onze dimmer ga tot 150W op worden aangesloten. Mocht u verder nog vragen hebben kunt u deze stellen via info@ecobright.nl. Vriendelijke groeten Nick - EcoBright.

Reactie geplaatst op 02 aug 2017 door Niels

Ik was op zoek naar een LED Dimmer en kwam deze uitleg tegen. Ik besloot dan maar om deze aan te kopen. De uitleg heeft enorm goed geholpen - het werkt top!!Dank!

Reactie geplaatst op 03 aug 2017 door Jorien - EcoBright

Hallo Niels, dat is fijn om te horen. Veel plezier van uw led dimmer! Vriendelijke groeten, Jorien - EcoBright

Reactie geplaatst op 29 aug 2017 door Robbert

Graag ik wil ik mijn huidige plafond lampen van 220V ombouwen naar een 12V LED strip van 10 meter. Er zitten nu 2 hotel schakelaars tussen, maar ik wil dus graag mijn LED strip dimmen maar dan moet ik dus 220V omvormen naar 12V… Wat moet ik dus bij u in het winkelmandje leggen om deze verbouwing te kunnen afronden. Alvast bedankt voor uw antwoord.

Reactie geplaatst op 30 aug 2017 door Nick - EcoBright

Beste Robbert, Dan moet u eigenlijk bij uw leverancier van de strip vragen of deze een DIMBARE omvormer/trafo heeft. Deze trafo's zijn vaak het beste te dimmen met een fase afsnijdende led dimmer. Dat is deze: https://www.ecobright.nl/led-dimmer/led-dimmer-230v-inbouw-fase-afsnijding/ wij verkopen de bijbehorende dimbare trafo's helaas niet. Groeten, Nick - EcoBrihgt.

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.