Wat is een COB led techniek?

Geschreven op 26-07-2015 / Geüpdatet op 13-04-2023

Wat is een COB led techniek?

In het assortiment van Ecobright zijn er led spotjes met COB. Maar wat is COB eigenlijk? En wat is het verschil met SMD? Dat leg ik je hier uit..

Wat is een COB led techniek?

COB is een positioneringstechniek van de led-chips in een led lampje.

Bij COB worden de vele kleine led lichtpuntjes in een rondje zo dichtbij elkaar gepositioneerd, dat ze met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. Dit maakt het een steeds betere vervanger van de traditionele halogeenspot/lamp.

Ontwikkeling COB techniek

Voorheen waren er de low power leds en high power leds, waarbij  de verschillende led lichtpuntjes wel duidelijk zichtbaar waren. Het waren geen mooie vervangers van de halogeenspots, maar ze waren wel extreem zuinig.

In 2013 lanceerde de eerste COB led spot, waarbij de leds in een rondje gepositioneerd waren. Om toch het zachte halogeenlicht te creëren, werd er een gekleurd kapje voor het licht geplaatst. In 2014 is deze COB led verbeterd met kleinere leds en de reflectietechniek.

Eind 2015 lanceren wij de nieuwste led spot met COB techniek.

 

Wat betekent COB?

COB staat letterlijk voor chips on board, oftewel “leds aan boord”.

COB led vs. SMD led

In een SMD led lamp zijn de led-chips in enkele blokjes bij elkaar gepositioneerd. De led-chipjes zijn klein, maar wel waarneembaar met het blote oog. Verder ligt SMD zowel qua kwaliteit als qua prijs iets lager dan COB.

Links zie je één SMD led-chip.

Bij COB is een groter aantal minuscule led-chips in een rondje gepositioneerd. De leds zijn zo klein, dat ze niet waarneembaar zijn met het blote oog. COB ligt zowel qua kwaliteit als qua prijs iets hoger dan SMD.

Let wel, naast de positioneringstechniek van de leds wordt de kwaliteit tevens bepaald door het merk en type led-chip, de driver, het koelelement en de behuizing.

Links zie je één COB led-chip.

Hieronder zie je de EcoBright COB en SMD led spots. De gele oppervlaktes in de COB spots bestaan uit vele minuscule ronde ledjes. De SMD spot bevat 4 grotere leds.

 

Verschil in COB led spots?

Vele fabrikanten en merken maken gebruik van de COB-techniek. Hierdoor beschikken vele verschillende led lampjes over COB. De verschillen in COB led spots zitten hem voornamelijk in stralingshoek, lichtkleur, merk/type led-chip en kleurechtheid.

De best verkochte Ecobright COB led spots:

Dimbare COB led spot GU10 warm wit

Dit is het best verkochte model. Het licht van deze dimbare led spot heeft een mooie gele gloed, waardoor het een warme lichtkleur creëert. Daarentegen lever je wel iets in op kleurechtheid. De stralingshoek is 90⁰. Deze bevat een Epistar-chip. Ook verkrijgbaar in MR16-fitting en de lichtkleur naturel wit.

Dimbare SHARP led spot COB 5W warm wit

Dit is het één-na-bestverkochte model. Deze dimbare led spot heeft een iets meer witte gloed, waardoor het net iets minder warm licht geeft. Daarentegen heeft deze spot wel een hogere kleurechtheid, wat de kleuren in jouw woning realistischer weergeeft. De stralingshoek is 36⁰. De chip is van het kwalitatieve merk SHARP. Ook verkrijgbaar in 8W (vervanger 75W).

Hieronder kun je de diverse COB spots alsook de SMD led spot bestellen.

Heb je nog vragen over COB led? Stel deze dan gerust hieronder of neem contact met ons op.

En heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste led spots? Lees dan "Welke led spot moet ik kiezen?" of "Halogeen vervangen door led".

Deel dit artikel:
Jorien - Ecobright
Geschreven door
Jorien - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

10 reacties
Vandendriessche
Bezig met laden...
Moet je bij de schakeling van een R7S COB LED lamp glazen buis rekening houden met de aansluiting van de fasedraad en de nulgeleider of speelt dit geen rol?MVGPaul Vandendriessche
Mark-Jan - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Van den Driessche. De polariteit van deze lampjes speelt geen rol. U kunt deze één op één vervangen door een bestaande R7s halogeenlamp in een aan/uit situatie.Mocht u verdere vragen hebben over de R7s COB lampen, dan kunt u het beste even de leverancier van deze lampen contacten. Wij verkopen zelf namelijk geen COB R7s ledlampen.Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright
Frans Noordman
Bezig met laden...
Ik zie tot heden geen R7S-COB-ledlampen (118mm) in jullie gamma. Ik zoek zo'n vervanger voor een 2 á 300 W dimbare halogeen uplighter. Liefst dus de qua afmetingen redelijk vergelijkbare glazen 'staaf' en niet zo'n dikke 'verzameling' ledstroken op een plastieken rol.
Mark-Jan - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Frans. Wij zullen deze R7s lamp niet in ons assortiment opnemen. Dit heeft de reden dat deze lampen vaak slecht tot niet dimbaar zijn, ondanks dat ze wel worden aangeboden zijnde dimbaar. Er is namelijk geen ruimte in de fitting om een kwalitatieve dimbare driver kwijt te kunnen. Dat is dan ook de reden dat wij werken met R7s lampen die voorzien zijn van losse SMD chips. In de lamp zelf (daarom is deze ook dikker) zit dan een printplaat met daarop de dimbare componenten. Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright
Gruitemaker
Bezig met laden...
Dat bij COB "de LED's zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn" klopt helaas niet. Alle diodes in de LED zitten bij COB onder één kapje. Daarom zijn ze niet te zien. Ze zijn inderdaad wel wat kleiner dan bij SMD.
Tom Michielsen
Bezig met laden...
Ik zie bij de cob-spot 5w dimbaar gu10 twee foto's: één met een mat glaasje/lens en één met helder glaasje (oa op het filmpje). Het gaat duidelijk om twee verschillende lampjes. Welke vd twee krijg ik als bestel?
Martijn - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Tom, Het spotje met de matte lens is dit model -> https://www.ecobright.nl/led-spot-gu10/dimbare-led-spot-cob-gu10-warm-wit/ De Gu10 spot met het heldere glas en ingebouwde reflector is dit model -> https://www.ecobright.nl/led-spot-gu10/dimbare-led-spot-cob-gu10-cri90/Het verschil is dat de spot met matte lens een bredere lichtspreiding heeft ten opzichte van de 2de spot in de link. de 2de spot heeft een lichtspreiding van 35 graden en lijkt het meeste op halogeen spotjes. qua beleving van het licht is het een kwestie van smaak en is vaak erg persoonlijk gebonden. met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright
Mastebroek
Bezig met laden...
Wij willen graag weten wat ons 7 lampen COB FL-40W gaan kosten.
Nick - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Mastebroek, Wij hebben helaas geen COB leds van 40 Watt in ons assortiment. Dan heeft u het denk ik over floodlightachtige led lampen. Deze hebben wij helaas niet in ons assortiment en kunnen wij ook niet bestellen. Heel veel succes nog bij uw zoektocht.
Frans Schets
Bezig met laden...
Goede uitleg over dit onderwerp. Hartelijk dank hiervoor. Moesten meer mensen op commerciële basis "eens met kennis van zaken" proberen te doen. Groet, Frans