Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > 5 Tips bij het kopen van led

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

5 Tips bij het kopen van led

U wilt overstappen op led, maar weet niet goed waarop te letten?

In dit artikel geef ik u 5 handige tips die u helpen bij het kiezen van de juiste led lamp.

Lees snel verder, des te eerder kunt u beginnen met besparen!

1 Fitting

Om te beginnen checkt u de fitting en/of type lamp. Dit is het belangrijkste om te bepalen welk type lamp u nodig heeft. In Nederland komt de E27 – dikke draaifitting – het meest voor. Gevolgd door de E14 – dunne draaifitting – met vaak in de vorm van een kaarslamp. Op het gebied van spotjes is de GU10 fitting (bajonet, 2 pinnetjes met bolletjes erop) het meest voorkomend. Onder de keukenkastjes vindt u vaak de G4 lampjes.

Komt uw fitting nou niet in het assortiment voor? Of heeft u een mooie lamp gezien, maar past de fitting niet? Dan adviseer ik om een adapter/verloopstuk als hulpmiddel te gebruiken. Hiermee vervormt u uw huidige fitting zeer eenvoudig om tot uw gewenste fitting.

TL verlichting
Bij het vervangen van TL verlichting hoeft u er alleen op te letten of u momenteel T8 of T5 TL verlichting heeft. T8 TL verlichting heeft een G13-fitting (Ø26mm) en is veruit het meest voorkomend. Een nieuwer type TL buis is de T5 TL. Deze is dunner (Ø16mm) dan de T8.

Beide kunnen vervangen worden door led, maar van T8 is een aanzienlijk groter aanbod. T5 is van zichzelf al een redelijk zuinige TL, dus met kijk op de besparing hoeft u dit niet perse te vervangen.

2 Lichtkleur

De tweede tip waarop u moet letten, is de lichtkleur. De lichtkleur van led wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hierbij geldt: hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder de kleur. In huis wordt 2700K veel gebruikt. Die lichtkleur kunt u vergelijken met die van normale halogeenlampen. Sommige mensen geven de voorkeur aan extra warm licht, zoals 2200K. Deze warme, bijna oranje lichtkleur lijkt op kaarslicht, ook wel aangeduid met “flame”. In het artikel ‘Welke lichtkleur moet ik kiezen?’ leest u meer over de verschillende lichtkleuren.

3 Lumen (lichtopbrengst)

Ook de lichtopbrengst – uitgedrukt in aantal lumen – is bepalend voor welke led verlichting u nodig heeft. Wilt u dezelfde lichtopbrengst? Koop dan een led lamp met hetzelfde aantal lumen als u had.

Op deze vuistregel is één uitzondering, namelijk bij led TL. Traditionele TL hebben meer lumen, maar doordat deze volledig rondom licht geeft (360⁰), gaan er vele lumen – die naar boven stralen – verloren. Led TL heeft een stralingshoek van 160⁰ en hierdoor minder lumen nodig om dezelfde lichtopbrengst op de werkplek te krijgen. Om die reden is het aantal lumen van een led TL niet te vergelijken met een traditionele TL. Wat wel te vergelijken is, is de hoeveelheid lux. EcoBright led TL geeft evenveel of vaak zelfs iets meer lux (hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak) dan traditionele TL. U zult dus nooit achteruit gaan qua lichtopbrengst.

Weet u niet hoeveel lumen uw lamp heeft? Check dan het wattage op de lamp. In onderstaande tabel vindt u de omrekening van Watt naar lumen.

Lumen

 100

 200

 400

 650

 900

Gloeilamp 

15W

30W

40W

60W

75W

Spaarlamp 

3W

6W

9W

12W

15W

EcoBright led lamp 

1W

2W

4W

6W

9-10W

4 Dimbaarheid

Een led lamp is niet altijd standaard dimbaar. Het moet daarom altijd nadrukkelijk in de productnaam, tekst of specificaties zijn aangegeven. Anders kunt u ervan uitgaan dat deze led lamp niet dimbaar is.

Wilt u graag een dimbare led lamp? Raadpleeg dan direct of deze lamp op een fase aansnijdende of fase afnsijdende led dimmer werkt. EcoBright heeft beide dimmers in het assortiment, maar standaard werken alle lampen met de voordeligste variant: fase aansijding.

Hoeft u geen dimbare led lamp? Alle led lampen werken met een aan/uitschakelaar, maar het is slim om te checken of dezelfde lamp ook in een niet-dimbare variant verkrijgbaar is. Deze zijn namelijk vaak voordeliger in aanschaf.

5 Installatie

Als u bovengenoemde tips ter harte heeft genomen, let dan ook even op de installatie van de led lamp. In bijna alle gevallen kunt u de led lampen één-op-één vervangen, maar er is één uitzondering.

De meest voorkomende TL verlichting is 120cm en 150cm met starters. Wij leveren altijd een led starter bij onze led TL verlichting. Hiermee kunt u de led TL's 120cm en 150cm met starters altijd één-op-één vervangen.

Maar, de 60cm armaturen (met starters) en alle hoogfrequente TL verlichting (zonder starters) behoeven een kleine aanpassing in het armatuur. Deze aanpassing bestaat uit: 1) Plaats de FASE en NUL draad naar één kant van het voetje/armatuur (de led buis dient namelijk aan één kant stroom te krijgen) en 2) Ontkoppel de VSA (en starter bij 60cm buis met starter). Hiernaast ziet u een aansluitschema van het zojuist uitgelegde.

In ons artikel "TL vervangen door led" leest u meer hierover.

Op basis van deze 5 tips kunt u uw juiste led lamp kiezen.
Indien u toch nog vragen of twijfels heeft, bel/mail ons gerust of stel uw vraag hieronder in een reactie.

Tot slot wens ik u veel succes bij het kopen van led en uiteraard veel bespaarplezier!
Terug
Reacties

Reactie geplaatst op 30 mei 2016 door Laurens

Jorien, handige tips. Ik merk dat ik een beetje overweldigd raak door het grote aanbod. Zeker omdat de LED bezig is aan een opmars, en de potentie heeft om ander soort lampen te vervangen. Ik wil thuis downlight LED gebruiken, onder meer om onze spotjes in de keuken te vervangen. Bij mijn speurtocht kwam ik onder meer downlights tegen. Ik zit nog te kijken naar/spelen met de lichtkleur, wat niet onbelangrijk is voor licht op een plek waar we dagelijks komen.

Reactie geplaatst op 31 mei 2016 door Nick - EcoBright

Beste Laurens, De laatste jaren is LED bezig aan een gigantische opmars inderdaad. Het is nu ook zo dat er led verlichting te koop is waar men bijna het verschil niet meer kan zien tussen bijvoorbeeld halogeen en led. Voor in de kleuren zou ik eigenlijk kleine led spots adviseren. Deze hebben wij ook in een inbouwvariant. Deze geven net iets meer sfeer en het uitlichting van de keuken zelf is ook een stuk mooier. Met de CRI90 led spots heeft een een mooie warme kleur maar ook een perfecte kleurechtheid wat het werken in de keuken ook prettiger maakt. Het gaat om onderstaande inbouwspot: http://www.ecobright.nl/led-inbouwspots-set/dimbare-led-inbouwspot-cri90-cob-gu10-warm-wit-5w/Mocht u toch meer gecharmeerd zijn van een downlight of niet genoeg inbouwruimte hebben voor de inbouwspot hebben wij onderstaande downlight. Deze geeft voldoende licht en heeft een warm witte kleur. Zodat er genoeg sfeer blijft. De 4000K is voor een keuken te wit en ongezellig. http://www.ecobright.nl/led-downlights/led-downlight-inbouw-170mm-3000K-12W-dimbaar/Mocht u verder nog vragen hebben kunt u ons ook direct mailen op info@ecobright.nl

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.