Hoe werkt het nieuwe energielabel?

Geschreven op 27-10-2022 / Geüpdatet op 28-03-2023

Hoe werkt het nieuwe energielabel?

Sinds 1 september 2021 is het energielabel voor lampen vernieuwd. We snappen dat dit veel vragen oproept bij de consument en daarom willen we jullie aan de hand van deze blog informeren over het nieuwe energielabel. Hoe wordt dit berekend? Hoe weet ik of ik met het oude of nieuwe label te maken heb? Zijn mijn lampen wel zuinig? In deze blog vind je de antwoorden op deze vragen!

Oude energielabel

Het oude energielabel werd tot 31 augustus 2021 weergegeven op alle lichtbronnen die boven een lichtstroom van 30 lumen uitkomen. Het werd dus ook op veel van de Ecobright producten weergegeven. Het label liep van A++ tot E. Hierbij is A++ de meest zuinige optie en E de minst zuinige optie. Je kunt dit oude energielabel nog tegenkomen op lampen tot 1 maart 2023. Hierna is het verplicht om het nieuwe energielabel weer te geven. Op onze site worden beide energielabels weergegeven bij de producten. Op onze verpakking vind je alleen nog het nieuwe energielabel.

Nieuwe energielabel

Het nieuwe energielabel is ingegaan vanaf 1 september 2021. Dit label moet worden weergegeven op alle lichtbronnen tussen 60 en 82.000 lumen. Het label loopt van A tot G. Hierbij is A de meest zuinige optie en G de minst zuinige optie. De energieklasse wordt bepaald door het aantal lumen per Watt te berekenen. Door het aantal lumen door het aantal Watt te delen krijg je de energie-efficiëntie. Deze energie-efficiëntie is opgedeeld in schalen en gekoppeld aan de letters. Hieronder is een tabel weergegeven met deze schalen. 

 

Energielabel Energie-efficiëntie (lumen/Watt)
A 210
B 185 tot 210
C 160 tot 185
D 135 tot 160
E 110 tot 135
F 85 tot 110
G Tot 85

 

De energieklassen zijn dus opnieuw geschaald. Dit is gedaan omdat bijna alle led lampen bij de oude indeling in de bovenste klassen zaten (A++ en A+). Hierdoor was er bovenaan de energieklassen geen ruimte meer om te stijgen. Het doel van de nieuwe indeling is om fabrikanten opnieuw te stimuleren om de verlichting te verbeteren en nóg zuiniger te maken.

Zuinigheid van de lampen

Wat betekent deze ontwikkeling nou voor de zuinigheid van jouw lampen? Dat is heel simpel, de zuinigheid verandert niet. De lampen zijn nog steeds net zo zuinig als bij het oude label. Goed om te weten is dat er op dit moment nog nauwelijks/geen lichtbronnen zijn die in de klassen A en B vallen. De lampen die bij het nieuwe label in de klassen D t/m G vallen, vielen onder het oude label in de klassen A+ en A++. Dit wil dus zeggen dat de lichtbronnen met energieklasse D t/m G nog steeds heel zuinig zijn.

Besparen met Ecobright

Bij Ecobright kun je altijd rekenen op zuinige lichtbronnen. Ondanks dat er een D, E, F of G bij het product staat heb je hiermee nog steeds een heel zuinig(e) lamp, spot, TL of paneel. Vergeet niet dat alle led producten sowieso erg zuinig zijn. Heb je nog meer vragen over het nieuwe energielabel? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel dit artikel:
Jetze - Ecobright
Geschreven door
Jetze - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

6 reacties
Frits de Groot
Bezig met laden...
Dank voor deze helderheid, zeer op prijs gesteld want ik was de kluts behoorlijk kwijt
Wij hebben nu (ronde) LED lampen van OPPO, 1250 lumen en 12 watt. Nu dus een F label (rond armatuur).
Zijn er al efficientere lampen en zo ja wat kosten deze?
Zo nee hoe lang duurt het ongeveer voor deze op de markt komen?
Timo - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Frits, Excuses voor de late reactie. Fijn dat onze blog je wat meer duidelijkheid heeft gegeven. Zou je ons per mail misschien een foto of weblink kunnen toezenden van de lamp? Wij kijken graag met je mee of we hier een zuiniger alternatief voor hebben. Je mag deze informatie mailen naar: [email protected]. Prettige dag. Met vriendelijke groet, Timo - EcoBright
Sebastiaan
Bezig met laden...
Hoi Jetze, dank je wel voor de uitleg.
Jetze
Bezig met laden...
Graag gedaan. Mocht je er nog vragen over hebben dan hoor ik dat uiteraard graag
Hens Aarts
Bezig met laden...
Ik kocht deze week Ledspots van 3,5 Watt met een lichtopbrengst van 255 lumen (35W) en energielabel F. Als ik het goed begrepen heb heb ik dan toch energiezuinige lampen gekocht die onder het oude label waarschijnlijk A+ of A++ zouden zijn?
Mark-Jan - Ecobright
Bezig met laden...
Beste Hens,

Bedankt voor de vraag.
Excuses voor de late reactie. Wij hebben deze over het hoofd gezien.

Dat klopt inderdaad wat je zegt. Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog, is dat de energie-labels zijn herzien. De lampen je hebt aangekocht, vielen voorheen inderdaad onder het A+(+) label. Nu krijgen deze een F-label. Ondanks het nieuwe label zijn dit uiteraard nog steeds zeer energiezuinige lampen.

Hopende je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Mochten er nog verdere vragen zijn, stuur gerust een mail naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Mark-Jan - Ecobright