Niko Tastdimmer WiFi 200W | ECO-DIM.10 WiFi + Niko pulsdrukker

|
Artikelnr.  Art.nr 
66-100021
44,56
(incl. 21% btw)
Direct leverbaar
Direct leverbaar

Direct leverbaar

 • Gratis verzending vanaf €50
 • Voor 16u besteld, vandaag verstuurd!
 • Eerlijk advies van onze experts
 • 30 dagen retourgarantie
Productbeschrijving

✓ WiFi
✓ Inbouw
✓ Tot 200W LED
✓ Goedkope Niko tastdimmer (ECO-DIM.10 WiFi + Niko pulsdrukker)
✓ Optimale dimbaarheid & lichtstabiliteit
✓ MIN, MAX en Speed afstelling
✓ Geschikt voor meeste WiFi smarthome app's (Tuya)
✓ Bescherming tegen overbelasting, oververhitting & stoorsignalen
✓ Geschikt voor bijna alle dimbare led lampen (RLC)
✓ 2-draads en 3-draads aansluiting mogelijk (nuldraad of bypass niet vereist)
✓ 1P maakcontact
✓ Geschikt voor wisselschakeling/hotelschakeling met pulsdrukker
✓ Soft-start systeem

Led dimmer module ECO-DIM.10 WiFi + Niko pulsdrukker

Deze tastdimmer bestaat uit de dimmodule ECO-DIM.10 WiFi + de Niko pulsdrukker. Hiermee creëer je een Niko tastdimmer WiFi. Dit is een goedkoper alternatief dan wanneer je een complete tastdimmer zou kopen. Daarnaast profiteer je van de sublieme dimkwaliteiten van EcoDim, zoals 0-200W LED vermogen, MIN/MAX/Speed afstellingen, kan het zowel 2-draads als 3-draads aangesloten worden, heeft het een kleine inbouwdiepte (geschikt voor U50 inbouwdozen, bij een U40 inbouwdoos kun je kiezen voor de ECO-DIM.07 WiFi) en is het geschikt voor beide dimtechnieken fase afsnijding & aansnijding (geschikt voor alle dimbare led lampen). Het enige wat je zelf nog hoeft toe te voegen (elders kopen) is een Niko bedieningswip – in het door jou gewenste design en kleur wat bij de rest van je schakelmateriaal in huis past.

De dimmer kan zowel met de Niko pulsdrukker als via WiFi smarthome app's bediend worden. Gebruik je Google Assistant/Home? Of heb je een Amazon Alexa? Dan kan je deze dimmer module ook spraak gestuurd bedienen.

Geschikte led lampen

Met deze Niko tastdimmer WiFi kan je jouw ‘domme’ led lampen toch ‘smart’ bedienen. Je hoeft/dient dus géén slimme led lampen op deze led dimmer aan te sluiten, maar simpelweg normale/domme dimbare led lampen.

Geschikte merken led lampen i.c.m. deze led dimmer zijn o.a.:

 • IKEA (m.u.v. Tradfri)
 • Philips (m.u.v. Hue)
 • Osram
 • Megaman
 • Sylvania
 • Sencys (Praxis)
 • Livarno Lux (Lidl)
 • Ecobright

Niet geschikt:

 • Pharox
 • Calex E14, met gedraaid staafje of Gold serie
 • Handson
 • Slimme led lampen, zoals Hue led lampen/Tradfri led lampen, etc.

Deze Niko tastdimmer WiFi 200W is geschikt voor:

 • Led lampen dimbaar op fase afsnijding/trailing edge/R,C (max. 200W)
 • Energie/Spaarlampen dimbaar (max. 300W)
 • Halogeenlampen 230V dimbaar (max. 300W)
 • Gloeilampen 230V dimbaar (max. 300W)
 • Laagspanningslampen met dimbare elektronische trafo, input 230V (max. 250W)

Niet geschikt voor gebruik i.c.m. kerntrafo's

Let op: Plaats nooit een gemixte lading (bijv. combi led en halogeen) op één dimmer.

Waarom deze WiFi dimmer module + Niko pulsdrukker?

WiFi gecertificeerd

Deze led dimmer is een gecertificeerd WiFi product. De dimmer is voorzien van de WiFi 2,4 GHz chip en is geschikt voor bijna alle WiFi domotica in de huidige markt. De updates van deze chips gaan automatisch “over the air”, dus je hoeft hier niets voor te doen.

Inbouw

De WiFi dimmer module heeft een inbouwdiepte van slechts 19,8mm. Hiermee past het samen met de Niko pulsdrukker in iedere normale inbouwdoos.

Geschikt voor de meeste WiFi domotica/apps

De WiFi tastdimmer is te gebruiken in combinatie met de meeste WiFi domotica/smarthome systemen. Hieronder een aantal app's en controllers waarmee de Niko tastdimmer WiFi te combineren is.

 • Google Assistant/Home
 • Amazon Alexa
 • Nedis
 • Trust
 • Woox
 • Hombli
 • Homeylux
 • Calex
 • Kruidvat
 • LSC Smart connect (Action)

Spraakondersteuning (Amazon Alexa & Google Assistant/Home)

Jij: “Hey Google/Alexa, zet EcoDim aan.”
Google Home: “Oké, ik doe EcoDim aan.”
Alexa: “Oké.”

Jij: “Hey Google/Alexa, zet EcoDim op 5%.”
Google Home: “Oké, ik stel de helderheid van EcoDim in op 5%.”
Alexa: “Oké.”

Zo makkelijk kan het zijn. De WiFi tastdimmer werkt perfect met spraakbesturing van Alexa en Google. Laatstgenoemde is er natuurlijk ook in een Nederlandstalige variant terwijl Alexa momenteel alleen nog in Engels beschikbaar is. Bij Google heb je uiteraard wel een hub/controller nodig om de dimmer spraak gestuurd te kunnen bedienen.

In de app die je gebruikt kan je de dimmer een bepaalde naam geven, bijv. “EcoDim” of “dimmer woonkamer”. Vervolgens kan je deze “naam” gebruiken in de communicatie naar de Google Home of Amazon Alexa speaker. Wanneer je deze “naam” gebruikt in de communicatie naar Google Home of Amazon Alexa speaker, zal de desbetreffende dimmer hierop reageren.

Geschikt tot 200W led

De WiFi tastdimmer heeft een groot bereik tot maar liefst 200W LED. Hiermee kan je dus zowel hele lage vermogens (bijv. 1 led lamp) als een hoog totaalvermogen uitstekend dimmen.

Let erop dat de dimkwaliteit altijd afhankelijk is van zowel de dimbare led lamp/driver en de led dimmer. De led dimmer dient afstelmogelijkheden te hebben. Daarmee zit je met deze dimmer dus goed. De led lamp dient over een kwalitatieve dimbare led driver (onderdeel in de led lamp) te beschikken. Is deze van hoge kwaliteit? Dan kan de led lamp met deze led dimmer helemaal tot 0W terug dimmen.

Geschikt voor alle A-merken pulsdrukkers

Deze dimmer module is passend onder ieder merk pulsdrukker. Let erop dat dit wel echt een pulsdrukker met maakcontact is, en geen aan/uitschakelaar. Het enige waar je verder op moet letten is de inbouwdiepte van de pulsdrukker, zodat je weet of het totaalplaatje (pulsdrukker + dimmer module 19.8mm) in jouw inbouwdoos past. In ons assortiment vind je ook WiFi tastdimmers van andere merken. Zo kun je het merk schakelmateriaal kiezen dat in jouw huis aanwezig is.

Andere merken WiFi tastdimmers:

Optimale dimbaarheid & lichtstabiliteit / MIN, MAX en Speed afstelling

Je kan de WiFi led tastdimmer specifiek op jouw aangesloten led lampen afstellen. Met de MIN potmeter regel je het minimale licht en de stabiliteit in de laagste lichtstand. Met de MAX potmeter stel je de maximale lichtopbrengst en lichtstabiliteit in de hoogste stand in.

Met de potmeter "Speed" kan je instellen hoe snel de led lampen moeten dimmen. Hiermee regel je zelf hoe lang je de pulsdrukker moet inhouden tot deze van 100% naar 0% is gedimd. Hoe je deze instellingen instelt, wordt duidelijk toegelicht in de meegeleverde installatiehandleiding.

Bescherming tegen overbelasting & stoorsignalen

De spanningsafhankelijke weerstand (VDR) beschermt de aangesloten led lampen zo veel mogelijk tegen fluctuaties in het net van buitenaf, zodat de meeste schommelingen in het licht kunnen worden voorkomen. Tevens is de dimmer beschermd tegen oververhitting. Tot slot zorgt de overload protection ervoor dat de WiFi dimmer beschermd is tegen overbelasting van de dimmer, zoals een te hoog aangesloten wattage.

Geschikt voor wissel/hotelschakeling met pulsdrukker

De WiFi tastdimmer is geschikt voor een wisselschakeling en kruisschakeling met een bedrade pulsdrukker.

Bij een wisselschakeling of kruisschakeling gebruik je op het éne punt deze tastdimmer (ECO-DIM.10 WiFi + Niko pulsdrukker) en op het andere punt alleen een pulsdrukker (maakcontact) zonder module erachter.

Geruisloos dimmen

Dankzij de hoge kwaliteit van deze elektronische smart dimmer kunnen alle dimbare led lampen geruisloos gedimd worden. Geen zoemende dimmer of led lampen dus!

Soft-start systeem

Het soft-start systeem zorgt ervoor dat de lampen op de laatst gebruikte dimstand aan gezet kunnen worden. Let wel, indien je de lampen lager dan 10% had staan, zal de dimmer de led lampen (bij het opnieuw aanzetten) op 10% aan zetten. Je kan vervolgens handmatig de lampen weer iets verder terug dimmen. Dit is ter voorkoming dat de lampen niet genoeg voeding krijgen om aan te kunnen springen. Bij alles boven de 10% wordt exact dezelfde stand weer gebruikt bij het inschakelen.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over deze kwalitatieve Niko tastdimmer WiFi? Bel of mail ons gerust.
Onze specialisten staan je graag te woord!

 LET OP:

 • Geschikte merken dimbare led lampen met deze led dimmer fase afsnijding & fase aansnijding:
  IKEA LEDARE  & LUNNOM / Philips / Osram Parathom Advanced, Parathom Pro, Parathom Retrofit en Vintage 1906 / Megaman / Ecobright.
 • Het kan voorkomen dat wanneer je de lampen uitschakelt op de max. dimstand en weer aanzet de lampjes afzonderlijk aangaan en dat de lichtstand kort automatisch van 100% naar de door jou ingestelde stand gaat. Het eerste heeft te maken met de dimbare drivers van de lamp. Het tweede met de led dimmer. Dit verschilt per situatie.
Specificaties
EAN code
8719322374103
Merk
Niko
Aansluitvermogen LED
0-200W
Max. aansluitvermogen LED
200W
Aansluiting
2-draads, 3-draads
Artikelnaam fabrikant
ECO-DIM.10 WiFi
Dimtechniek
Fase aan- en afsnijding (RLC)
Frequentie
2,4 GHz
Input (volt)
230V
Lengte (mm)
45,1
Breedte (mm)
45,1
Inbouwdiepte (mm)
19,8
Keurmerken
CE, RoHS, TÜV
Garantie
2 jaar
Geleverd incl.
Pulsdrukker
Installatie

De inbouw WiFi dimmermodule kan zowel met een 2-draads als 3-draads aansluiting geïnstalleerd worden.

2-draads aansluiting

Wanneer je de dimmer met een 2-draads aansluiting wilt installeren heb je de fasedraad (vaak bruin) en de schakeldraad (vaak zwart) nodig.

Het schakeldraad plaats je in het aansluitpunt met het golfje en het pijltje. De fasedraad gaat in aansluitpoort “L”.

De Lp en P gaan rechtstreeks naar de pulsdrukker.

3-draads aansluiting

Bij een 3-draads aansluiting gebruik je de nuldraad (vaak blauw) de fasedraad (vaak bruin) en de schakeldraad (vaak zwart).

De nuldraad (vaak blauw) gaat in het aansluitpunt van de “3”. De schakeldraad gaat in het “golfje met pijltje”. En de fasedraad gaat in het vakje van de “L”.

De Lp en P gaan rechtstreeks naar de pulsdrukker.

Installatie met pulsschakelaar/ -drukker

De dimmer module is te installeren met een pulsschakelaar. 

Stap 1: Verwijder de enkepolige/wisselschakelaar en haal hierbij eerst de spanning er vanaf. 

Stap 2: Installeer de fasedraad (vaak bruin) in de L connector/poort van de dimmermodule. Monteer het schakeldraad (vaak zwart) in de poort met het golfje en het pijltje. Een eventuele nuldraad (vaak blauw) plaats je in de "3".

Stap 3: Monteer twee zwarte korte schakeldraden van ongeveer vijf centimeter in de dimmermodule. Deze kun je plaatsen in de connector/aansluitpoort LP en P. Daarna kun je deze draden in de pulsschakelaar monteren waardoor de pulsschakelaar verbinding maakt met de dimmermodule en je de dimmermodule met deze schakelaar kunt bedienen.

Stap 4: Zet nu de spanning er weer op. Je kunt nu de lamp aanzetten door op de pulsschakelaar te drukken. Stel nu de MIN, MAX en SPEED in voor het minimale lichtniveau, maximale lichtniveau en de snelheid waarmee de pulsschakelaar de lampen moet dimmen. Wanneer je dit hebt ingesteld en het goed werkt, dan kun je alles in de inbouwdoos plaatsen.

Installatie alleen via de app te bedienen

De WiFi slimme module is te installeren en alleen via de app te bedienen.

Stap 1: Verwijder de enkepolige/wisselschakelaar en haal hierbij eerst de spanning er vanaf. 

Stap 2: Installeer de fasedraad (vaak bruin) in de L connector/poort van de dimmermodule. Monteer het schakeldraad (vaak zwart) in de poort met het golfje en het pijltje (2e poort van links). Een eventuele nuldraad (vaak blauw) plaats je in de "3".

Stap 3: Monteer twee zwarte korte schakeldraden van ongeveer vijf centimeter in de dimmermodule. Deze kun je plaatsen in de connector/aansluitpoort LP en P. Daarna kun je deze draden in de pulsschakelaar monteren waardoor de pulsschakelaar verbinding maakt met de dimmermodule en je de dimmermodule met deze schakelaar kunt bedienen.

Stap 4: Zet nu de spanning er weer op. Je kunt nu de lamp aanzetten door op de pulsschakelaar te drukken. Stel nu de MIN, MAX en SPEED in voor het minimale lichtniveau, maximale lichtniveau en de snelheid waarmee de pulsschakelaar de lampen moet dimmen. Wanneer je dit hebt ingesteld en het goed werkt, dan kun je alles in de inbouwdoos plaatsen.

Wanneer je nog vragen hebt over de installatie in wisselschakeling en/of kruisschakeling neem dan even contact met ons op.

Je plaatst een review over: Niko Tastdimmer WiFi 200W | ECO-DIM.10 WiFi + Niko pulsdrukker
Je waardering