Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > Energie Investeringsaftrek (EIA)

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Heb je een bedrijf en investeer je in led verlichting? Wellicht kun je dan gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek. Hiermee mag je 41,5% van jouw fiscale winst aftrekken.
 
Lees hier over wat het inhoudt, de voordelen, voorwaarden en hoe je dit kunt aanvragen.

*Let op: dit artikel is verouderd. Ga naar EIA 2018 voor led verlichting voor recente info.

Wat is de EIA?

De Energie Investeringsaftrek is een fiscale regeling waarmee u 41,5% van jouw investering in "energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie" van jouw fiscale winst mag aftrekken, bovenop jouw gebruikelijke afschrijving. In dit geval gaat het om led verlichting in of bij bedrijfsgebouwen.

Naast de energiebesparing heb je hiermee dus ook een mooi belastingvoordeel.

Vaak wordt de EIA een subsidie voor led verlichting genoemd, maar eigenlijk is het een aftrekpost.

Voordelen EIA 2014

  • Minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Gemiddeld betaalt een ondernemer hierdoor 10% minder vennootschapsbelasting. Bij inkomstenbelasting is het voordeel vaak nog groter.
  • Naast de aanschafprijs komen meer kosten in aanmerking voor de EIA, zoals montagekosten, arbeidskosten voor eigen of ingehuurde werknemers m.b.t. installatie, benodigde materiaalkosten en meer. Kijk voor het complete overzicht in de Energielijst 2014 blz. 4 “1.2 Welke kosten komen in aanmerking".

Voorwaarden EIA 2014

Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet zowel de led verlichting als jij (als bedrijf zijnde) aan de volgende voorwaarden voldoen:

    • Kwaliteitseisen van het RvO
    • Minimale investering van €2.500
    • Aanvraagtermijn van 3 maanden

Kwaliteitseisen
Uiteraard hebben wij rekening gehouden met de kwaliteitseisen gesteld door het RvO, zodat je gebruik kunt maken van de EIA. Alle EcoBright lampen die als werkverlichting kunnen dienen, zijn geschikt voor de EIA. Dit zijn:

De kwaliteitseisen voor led verlichting vind je op de site van het RvO.

Minimale investering €2.500
Een andere voorwaarde om deze subsidie voor led verlichting / aftrekpost aan te vragen, is dat je een minimale investering van €2.500 excl. BTW moet doen.

Kom je net niet aan dit bedrag? Geen zorgen. Je mag ook montagekosten, arbeidskosten voor eigen of ingehuurde werknemers m.b.t. installatie, benodigde materiaalkosten en meer kosten in kaart brengen. Voor het gehele overzicht verwijs ik je naar de Energielijst 2014.

Aanvraagtermijn
Verder dien je binnen 3 maanden na het geven van de opdracht (schriftelijk of mondeling) de EIA aan te vragen. Dit is vanaf het moment dat je de investeringsverplichting aangaat, bijvoorbeeld na het tekenen van een koopovereenkomst of waarop mondeling de opdracht wordt gegeven. Dit is dus niet de offerte-, factuur- of betaaldatum.
Lees hieronder hoe je de EIA voor led verlichting kunt aanvragen.

Hoe kan ik de EIA voor led verlichting aanvragen?

Je kunt de EIA aanvragen door jouw investering digitaal via het eLoket van RvO in te dienen. Een aanvraag op papier wordt niet geaccepteerd.

Je kunt de aanvraag zelf doen, of een accountantsbureau of adviesbureau machtigen om het formulier voor jou in te vullen. Wanneer je dit zelf doet, is eHerkenning nodig. Voor eenmanszaken, maatschappen en vennootschappen volstaat Digid.

Wanneer je iemand machtigt, hoef je geen machtigingsformulier in te vullen. De gemachtigde vult zijn eigen eHerkenningsmiddel in, dus niet van het bedrijf waarvoor de aanvraag wordt ingevuld.

De benodigde bedrijfsmiddelcode is: 210506. Dit omvat “verlichting in of bij bedrijfsgebouwen”.

Na jouw aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging met registratienummer van het RvO. Dit betekent nog niet dat jouw aanvraag is goedgekeurd.

Pas zodra je een verklaring van het RvO ontvangt, is jouw aanvraag goedgekeurd. Deze ontvang je binnen 8 weken. De verklaring kun je gebruiken als bewijs bij jouw belastingaangifte.

In de Energielijst 2014 lees je meer over de EIA, het aanvragen ervan, combinatie van regelingen/subsidies en meer.

De Energielijst 2015 / EIA 2015 is nog niet vrijgegeven. Wel bekend is dat de subsidie EIA met €10 miljoen voor 2015 wordt verlaagd. Dat komt neer op een totaal budget van €106 miljoen in 2015. Des te meer reden om snel over te stappen op led verlichting, zodat je nog kunt profiteren van de EIA!

In ons artikel over de EIA in 2015 lees je de voorwaarden voor EIA 2015.

Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op.
Terug

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.