Led spots aansluiten: serie of parallel?

Geschreven op 29-05-2024 / Geüpdatet op 13-06-2024

Serie of parallel

In ons assortiment vind je diverse led inbouwspots. Deze inbouwspots zijn eenvoudig in te bouwen en aan te sluiten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen we je uit hoe je een led spot aansluit (serie of parallel), waar je nog meer op moet letten bij het aansluiten van led spots en welke soorten led inbouwspots je kunt kiezen!

Hoe led spots aansluiten: serie of parallel?

Sluit led spots indien mogelijk altijd parallel aan. Dit zorgt er namelijk voor dat elke spot dezelfde spanning ontvangt. Bij een parallel schakeling trek je vanaf de centraaldoos een schakeldraad naar iedere spot. Doordat elke spot dezelfde spanning ontvangt zal je een beter resultaat ervaren bij het dimmen en schakelen.

De led spots worden allemaal geleverd inclusief kroonsteen met trekontlasting. Deze kroonsteen heeft twee L-poorten en twee N-poorten. Bij een parallelschakeling plaats je de schakeldraad die vanaf de centraaldoos komt in de linker L-poort. In de linker N-poort plaats je de nuldraad.

Is er in jouw situatie geen mogelijkheid om de led spots parallel aan te sluiten? Dan heb je nog de mogelijkheid om de spots in serieschakeling aan te sluiten. Bij een serieschakeling trek je een schakeldraad vanaf de centraaldoos naar de eerste spot, vanaf deze spot lus je weer door naar de volgende spot, enzovoorts. Het risico aan deze schakeling is dat je te maken kunt krijgen met spanningsverlies. Hierdoor kun je problemen krijgen bij dimmen en schakelen. De laatste spot gaat dan bijvoorbeeld al uit terwijl de eerste 3 spots nog branden. We raden hierdoor aan om bij een serieschakeling maximaal 4 á 5 spots aan te sluiten.

De kroonsteen die aan de led spots zit maakt het eenvoudig mogelijk om de spots door te lussen. Net als bij de parallelschakeling plaats je een schakeldraad in de linker L-poort en een nuldraad in de linker N-poort. Vervolgens trek je vanaf de rechter L-poort en N-poort een draad naar de volgende spot. Hier plaats je de draden weer in de linker L-poort en N-poort. Zo ga je door totdat je alle spots hebt aangesloten.

Alle led inbouwspots in ons assortiment zijn goed dimbaar en werken uitstekend met onze led dimmers.

Bijzonderheden bij het aansluiten van spotjes

Bij de aanschaf van de led spots moet je gelijk goed op jouw situatie letten. Kijk goed naar het gat in het plafond. De led spots zijn namelijk geschikt voor een specifieke zaagmaat. In ons assortiment vind je spots voor een zaaggat van Ø75mm en een zaaggat van Ø55mm. Heb je een grotere zaagmaat? Dan kun je gebruik maken van onze opvulringen.

Verder zijn de led inbouwspots in sommige situaties gevoelig voor nagloeien. Dit gebeurt voornamelijk wanneer je deze combineert met een slimme dimmer of module. Het nagloeien van de led spots is eenvoudig op te lossen met een led dimstabilisator. Je plaatst deze tussen de schakeldraad en de nuldraad. Dit kan in de centraaldoos of bij de led spot.

Soorten led inbouwspots

In ons assortiment vind je verschillende soorten led inbouwspots. Er zijn een aantal verschillende aspecten waar je naar kijkt bij je keuze.

Zaagmaat

Ten eerste, zoals net benoemd, moet je letten op de zaagmaat. Wanneer je een bestaand gat in het plafond hebt is het belangrijk om eerst deze diameter te achterhalen. De meest voorkomende zaagmaten zijn Ø55mm en Ø75mm. In ons assortiment vind je hier dan ook geschikte led spots voor.

Kleur en vorm

Daarnaast moet je een keuze maken qua kleur en vorm. De led inbouwspots zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, zwart en RVS/nikkel. Daarnaast heb je nog de keuze tussen vierkante spots en ronde spots.

Lichtkleur

Tot slot heb je de keuze tussen twee verschillende lichtkleuren. Zo kun je kiezen voor de meest voorkomende lichtkleur: 2700K (warm wit). Wanneer je wat meer wilt variëren qua lichtkleur dan kun je het beste voor dim to warm (2000K-3000K) kiezen. Bij deze lichtkleur wordt het licht warmer naarmate je terug dimt.

Heb je nog vragen over het aansluiten van led spots? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel dit artikel:
Jetze - Ecobright
Geschreven door
Jetze - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

0 reacties