Hoe werkt een led strip?
Bij een led strip worden de ledjes geplaats op een flexibele printplaat. Wanneer er stroom door deze flexibele printplaat gaat zullen de ledjes gaan branden. Een led strip werkt meestal op een lage gelijksspanning (DC) van 12V of 24V. Deze gelijkspanning wordt geleverd door een voeding. Een voeding zet de 220-240VAC spanning die je in huis binnenkrijgt om naar een 12V of 24V gelijksspanning. Om een led strip te laten werken heb je dus altijd een geschikte voeding nodig. Naast dat de led strip gevoed moet worden wil je deze natuurlijk ook graag kunnen aansturen, hiervoor wordt een controller gebruikt. Controllers zijn er in veel verschillende typen.
In dit blog artikel vertellen we alles wat je over led strips moet weten: Wat heb ik nodig voor een complete set? Hoe kies ik de juiste led strip? Welke controller heb ik nodig?
Wat heb ik nodig voor een complete set?
Om een led strip werkend te krijgen hebben we dus drie verschillende onderdelen nodig, een led strip, de voeding (DC) en een controller. Er zijn hierin veel verschillende combinaties mogelijk, om hierin wat overzicht te brengen hebben wij een infographic gemaakt met alle combinatie mogelijkheden.
Om een complete led strip set samen te stellen gaan we samen een kleine puzzel maken. Nu we weten welke drie onderdelen we nodig hebben gaan we stap voor stap de juiste onderdelen bij elkaar zoeken. Hiermee beginnen we uiteraard bij het kiezen van de led strip.
Hoe kies ik de juiste led strip?
Led strips zijn er in veel, verschillende kleuren en lengtes. Binnen ons assortiment maken we onderscheid tussen led strips met een enkele lichtkleur en RGB led strips. Zoals de naam al aangeeft kunnen de led strips met een enkele lichtkleur maar een enkele lichtkleur produceren. Zo hebben wij in ons assortiment led strips met een 2700K lichtkleur. Daarnaast zijn er ook led strips met een RGB lichtkleur. Met deze RGB led strips kunnen maar liefst 16.777.216 kleuren gemaakt worden!
Om de juiste led strip te kiezen is het belangrijk om de volgende overwegingen te maken:
1. Gebruik je de led strip binnen- of buitenshuis?
Wanneer je een led strip buiten wilt gebruiken zal je rekening moeten houden met het weer. Hiervoor gelden andere IP-waarden dan wanneer je een led strip binnenshuis gebruikt.
2. Welke kleur moet de led strip hebben?
Welke lichtkleur je gebruikt is afhankelijk van het doel van de led strip. Wil je de led strip gebruiken als hoofdverlichting of accentverlichting, bijvoorbeeld in de keuken of woonkamer, dan is een led strip met een enkele lichtkleur uitermate geschikt. Als je echter de sfeer wilt kunnen aanpassen en kleuren wilt weergeven, bijvoorbeeld in de kinderkamer of mancave, dan is een RGB led strip de betere keuze.
3. COB, SMD en het aantal leds per meter
Led strips zijn er in COB en SMD varianten. Bij COB led strips is het lichtbeeld egaal van kleur, SMD led strips geven vaak een stippellijn-effect. Ook het aantal leds per meter heeft invloed op het lichtbeeld van de led strip, des te meer leds per meter, des te egaler het lichtbeeld oogt.
4. 12V of 24V led strips?
12V is voor led strips over een kortere afstand voldoende. Wil je een langere strip aansluiten? Kies dan voor 24V om spanningsverlies te voorkomen.
Nu we de juiste led strip hebben uitgezocht is het belangrijk om een geschikte voeding te kiezen.
Hoe kies ik de juiste voeding voor mijn led strip?
De eerste stap is om te kijken of de gekozen led strip op 12V of 24V werkt, weet je dit? Dan kunnen we verder met de volgende stap.
1. Bepaal het totale vermogen (wattage)
Het totale wattage dat je nodig hebt hangt af van de lengte van de strip en het verbruik per meter. Om dit te berekenen kijk je naar het vermogen per meter van de led strip (dit staat vaak op de verpakking of bij de specificaties vermeld). Dit vermogen vermenigvuldigen we vervolgens met het aantal meter led strip dat we willen aansluiten.
Voorbeeld:
We hebben een led strip met een vermogen van 4,4W per meter en een lengte van 10 meter. Het totale vermogen van deze 10 meter led strip is dus 10 x 4,4W = 44W.
- Niet dimbaar
- Voor 12V DC led lampen
- Voor o.a. alle Ecobright 12V led lampen
- 0-30W LED
- Niet dimbaar
- Voor 24V DC led strips
- Voor alle Ecobright led strips
- Niet dimbaar
- Voor 24V DC led strips
- Voor alle Ecobright led strips
2. Wil je de led strip gaan dimmen of aansturen met een controller?
Led strips met een enkele lichtkleur zijn aan te sturen met zowel een controller als met een led dimmer. Om de led strip aan te sturen met een dimmer moet je wel een dimbare voeding gebruiken.
Wanneer je de led strip wilt aansturen met een controller (wat altijd het geval is bij RGB led strips) kies je voor een niet-dimbare voeding.
Nadat we de juiste voeding gekozen hebben kunnen we na gaan denken over de manier waarop we de led strip willen gaan aansturen.
- Voor led strips RGB
- Voor 12VDC & 24VDC
- Voor led strips RGB & warm wit
- Voor 12VDC & 24VDC
- Voor led strips warm wit
- Voor 12VDC & 24VDC
- Voor led strips RGB
- Voor 12VDC & 24VDC
Welke controller gebruik ik om mijn led strip aan te sturen?
Een controller voor een led strip is een apparaat dat de stroom en signalen regelt die naar de led strip toe gaan. Hierdoor kun je de kleur, helderheid, patronen en effecten die de led strip weergeeft aanpassen. Controllers zijn vooral essentieel bij RGB led strips om de kleuren te mengen en effecten te regelen. Voor een led strip met een enkele lichtkleur is een controller optioneel.
Led strips met een enkele lichtkleur
Bij led strips met een enkele lichtkleur is het gebruik van een controller optioneel. Deze led strips zijn namelijk ook aan te sturen middels een led dimmer in combinatie met een dimbare voeding.
- Led strip incl. dimbare driver
- Bediening: led dimmer
- 2700K/warm wit
- 60 leds p/meter
- Led strip incl. dimbare driver
- Bediening: led dimmer
- 2700K/warm wit
- COB/egaal licht
- Complete set
- Bediening: RF afstandsbediening
- 2700K/warm wit
- 60 leds p/meter
- Complete set
- Bediening: RF afstandsbediening
- 2700K/warm wit
- COB/egaal licht
Led strip met een RGB lichtkleur
Bij een RGB led strip is een controller altijd nodig. De controller zorgt er namelijk voor dat je middels een afstandsbediening of app de verschillende kleuren van de led strip kan instellen.
- Complete set
- Bediening: RF afstandsbediening
- RGB
- 60 leds p/meter
- Complete set
- Bediening: RF afstandsbediening
- RGB
- COB/egaal licht
- Complete set
- Bediening: Zigbee
- RGB
- 60 leds p/meter
- Complete set
- Bediening: Zigbee
- RGB
- COB/egaal licht
Controllers zijn op hun beurt weer verschillend aan te sturen. Om het overzicht te houden hebben wij een opsomming van de meest gebruikte controllers gemaakt.
- Afstandsbedieningen (RF of IR): IR-afstandsbediening (Infrarood): Deze werkt op zichtlijn, dus de afstandsbediening moet gericht zijn op de ontvanger (meestal op de controller van de LED-strip). RF-afstandsbediening (Radiofrequentie): Werkt via radiogolven, waardoor je de LED-strip kunt bedienen zonder de afstandsbediening op de controller te richten.
- WiFi Controllers (app-besturing): Met een WiFi controller kun je de led strip via je smartphone of tablet bedienen met een app, zoals bijvoorbeeld Tuya.
- Zigbee controllers (app-besturing): Zigbee wordt veel gebruikt in smarthome-systemen, zoals bijvoorbeeld Philips Hue. Led strips die compatibel zijn met Zigbee kunnen worden aangesloten op een Zigbee hub, zoals bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge, en worden bediend via smarthome-apps of spraakassistenten.
Nadat we een geschikte controller hebben uitgekozen is onze set compleet. Nu kunnen we de led strip gaan aansluiten, voeden en besturen! Het overzien van alle combinatie mogelijkheden kan soms erg overweldigend zijn. Gelukkig zijn onze medewerkers zeer gedreven in het oplossen van moeilijke puzzels. Zij helpen je dan ook graag met het bij elkaar zoeken van de led strip set die bij jou past. Neem gerust contact met ze op!
Laat een reactie achter
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd
0 reacties